În Monitorul Oficial de astăzi, 7 noiembrie 2017, a fost publicata Legea nr. 209/2017 pentru modificarea Codului fiscal. Începând cu data de 1 ianuarie 2018 sunt scutite de plata impozitului pe clădiri şi terenuri clădirile clasificate ca monumente istorice şi terenurile ocupate de clădiri monumente istorice.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă scutire la plata impozitului pe clădiri, respectiv la plata impozitului pe terenuri pentru următoarele active:

  • clădiri clasificate în categoria monumentelor istorice, de arhitectură sau de arheologie când acestea au fațada stradală renovată sau reabilitată indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de titularul dreptului de administrare. Dacă în aceste clădiri se realizează activități economice, pentru încăperile cu destinație economică nu se acordă scutire;
  • pentru suprafețele de teren aferente clădirilor clasificate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologie. În cazul în care aceste terenuri sunt folosite și pentru activități economice nu se acordă scutire.

Consiliile locale au dreptul să acorde o reducere de impozit pentru acele terenuri neconstruite când acestea se încadrează în terenuri cu regimul de monument istoric. Pot beneficia de reducere a impozitului și instituțiile de cercetare când dețin terenuri neconstruibile prin decizia consiliului local.

Legea instituie obligația ca în termen de 30 de zile să fie adoptate normele de aplicare pentru acest temei normativ.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here