Legea privind protecţia animalelor se schimbă, începând ca de sâmbătă să fie interzisă folosirea marii majorităţi a necuvântătoarelor în circuri şi alte tipuri de spectacole similare. Noile reglementări sunt introduse de Legea nr. 171/2017 pentru completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Astfel, din 22 iulie 2017, se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. Aşadar, nu este vorba doar despre animelele sălbatice, ci a tuturor vertebratelor.

Excepţie vor face caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.

De reţinut faptul că nerespectarea noii reglementări constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. În plus, în cazul condamnării, instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Legea nr. 171/2017 mai stabileşte că animalele aflate în responsabilitatea unor instituții publice sau private vor fi relocate  în rezervații, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a actului. Aşadar, până în ianuarie 2019, circurile trebuie să dispună relocarea animalelor care nu mai pot fi folosite de acum în spectacole.

Ai nevoie de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here