Miercuri, 25 mai 2016, este ultima zi în care cetăţenii români cu domiciliu în România, care au realizat venituri din străinătate în anul 2015, mai pot completa şi depune Declaraţia 201 privind veniturile realizate din străinătate, în caz contrar aceştia riscând amenzi cuprinse între 50 şi 500 lei.

Excepţie de la îndeplinirea acestei obligaţii fiscale fac salariile plătite de un angajator străin pentru activitățile desfășurate în străinătate.

Cetățenii străini care au obținut rezidența fiscală în România, au fost prezenți în țară mai mult de 183 zile sau au centrul intereselor vitale în România au, de asemenea, obligația de a depune Declaraţia 201 privind veniturile realizate din străinătate.

Formularul se poate completa online accesând www.eguvernare.ro și utilizând un certificat digital. Alternativ, formularul completat pe hârtie poate fi trimis prin poștă, sau depus direct la registratura administrației fiscale în a cărei rază teritorială se află domiciliul contribuabilului.

Persoanele fizice cu domiciliul în România, care au o şedere în străinătate mai lungă de 183 de zile pe an și rezidență fiscală în altă țară, trebuie să completeze un Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale la plecarea din România și să îl trimită prin poștă la administrația fiscală în a cărei rază teritorială se află domiciliul său. Chestionarul poate fi descărcat de aici.

În cazul veniturilor deja impozitate în țara în care au fost realizate, este necesară anexarea documentelor justificative privind venitul realizat şi impozitul plătit, eliberate de autoritatea din ţara în care s-a obţinut venitul.

Modelul formularului 201 privind veniturile realizate din străinătate, precum şi instrucţiunile de completare a acestuia sunt reglementate prin OPANAF nr. 52/2012 actualizat, cu modificările şi completările ulterioare.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here