Persoanelor care vor dori să obţină permisul de conducere le-ar putea fi impusă o nouă restricţie: atingerea unui nivel minim de educaţie, după cum se arată într-o propunere legislativă înregistrată la Senat.
În propunere (PDF) este specificat că persoanele care n-au absolvit cel puţin opt clase (învăţământ primar + învăţământ secundar inferior sau gimnazial) nu vor avea dreptul să se prezinte la examenul pentru obţinerea permisului.
Potrivit expunerii de motive (PDF), măsura este necesară deoarece ţara noastră se numără printre ţările europene cu o rată mare a deceselor în accidentele rutiere. Totodată, în ultima perioadă, în România, mulţi participanţi la trafic analfabeţi au obţinut permise de conducere, având ca urmare instalarea corupţiei în sistemul de examinare pentru obţinerea permisului de conducere şi, în final, producerea unor accidente grave din cauza necunoaşterii legislaţiei.
În prezent, Codul rutier prevede că persoanele care conduc autovehicule trebuie să aibă cunoştinţele şi îndemânarea necesare conducerii şi să fie apte din punct de vedere medical şi psihologic. Singura restricţie expresă se referă la persoanele condamnate pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru infracţiuni care au dus la uciderea/vătămarea corporală a unei persoane (din cauza nerespectării regulilor de circulaţie).
Propunerea legislativă se află în procedura de urgenţă pentru dezbatere, iar Senatul este prima Cameră sesizată.
Sursa: Senat | Foto: StockVault.net

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui ca nivelul minim de educatie sa fie 10 clase nu 8…nu consider ca dupa 8 clase absolvite nivelul lui intelectual este suficient de responsabilizat sa obtina carnetul si sa ii dai pe mana soarte unor oameni pe care ii transporta, sau un transport de marfa. Cat de instruit este cu 8 clase sa inteleaga consecintele actiunii lui in trafic?

  2. Sunt de acord cu initiativa. Cu un singur amendament ! Minim 12 clase , sau 8.+3 scoala profesionala !!!
    Daca nu ai bacalaureat nu poti dovedi ca esti apt pentru nimic… !!!
    Nu mai avem nevoie de analfabeti pe sosele ! Si inca ceva ar mai trece pe la scoala si copii daca vor sa ia permis de conducere mai tarziu !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here