Revenim cu detalii asupra acestor reglementări, după un material de sinteză, postat pe Legestart, privind ansamblul modificărilor şi completărilor aduse la Codul fiscal prin recenta Ordonanţă nr. 4/2015.

O.G. nr. 4/2015 a fost publicată în Monitorul oficial nr. 74/2015, din 28 ianuarie 2015.

Privitor la subiectul la care ne referim, ordonanţa reintroduce în Codul fiscal obligaţiile la plata taxei în cazul persoanei care care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri.

Atunci când aceasta este o persoană impozabilă stabilită în Comunitate, dar nu în România, respectiva persoană poate, în condiţiile stabilite prin norme, să desemneze un reprezentant fiscal ca persoană obligată la plata taxei.

În cazul când nu este stabilită în Comunitate, respectiva persoană este obligată, în condiţiile stabilite prin norme, să desemneze un reprezentant fiscal ca persoană obligată la plata taxei.

Ordonanţa de urgenţă, care introduce dispoziţiile de mai sus în Codul fiscal în conţinutul articolului 1501, face două precizări de reţinut.

Trimiterea la art. 151 se consideră a fi făcute la art. 1501. Art. II al O.G. nr. 4/2015 dispune că ori de câte ori prin alte acte normative se face trimitere la art. 151 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, trimiterea se consideră a fi făcută la art. 1501 din respectiva lege.

Intrarea în vigoare. De asemenea, prin articolul III al ordonanţei se dispune că prevederile privind aceste obligaţii, precum şi cele privind interpretarea trimiterilor la art. 151 ca fiind făcute la art. 1501 din Codul fiscal intră în vigoare la data intrării în vigoare a prevederilor art. III pct. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2014 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative.

Or, Art. III pct. 8 din O.U.G. nr. 92/2014 prevedea că art. 151 din Codul fiscal se abrogă, în termen de 45 de zile de la publicarea ordonanţei de urgenţă, care a apărut în Monitorul oficial nr. 957/2014, din data de 30.12.2014.

Rezultă, deci, că prevederile la care ne-am referit, privind obligaţiile de taxare la achiziţii intracomunitare de bunuri intră în vigoare la 45 de zile socotite de la data de 30 decembrie 2014.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here