20 Februarie, 2018

O taxă nouă în sectorul electricităţii şi gazelor: Taxa pe monopolurile naturale

Ministerul Finanţelor Publice a supus dezbaterii un proiect de ordonanţă privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contracte de privatizare sau prin concesionarea unor active deţinute de stat sau a unor servicii publice, confom unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

Conform notei de fundamentare, prin proiectul de act normativ se intenţionează instituirea unei taxe pe monopolurile naturale, incluse în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice şi al gazelor naturale.

Valoarea acestei taxe este de 0.45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1.25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale.

Se exceptează de la aplicarea acestei taxe operatorii de distribuţie de energie electrică sau gaze naturale care au un număr de clienţi mai mic de 100.000.

În cazul în care energia electrică sau gazele naturale se facturează unui consumator fără a trece prin sistemul de distribuţie (consumatori racordaţi direct în sistemul de transport energie electrică sau gaze naturale), valoarea taxei pe monopolurile naturale este de 1.7 lei/MWh.

Aceeaşi valoare se aplică în cazul consumatorilor la care se aplică exclusiv tarife pentru servicii de distribuţie energie electrică sau gaze naturale.

În cazul aprobării proiectului de ordonanţă, taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică de la 1 februarie 2013 până la data de 31 decembrie 2014.

Taxa va fi aplicată companiilor Transeletrica, CEZ Distribuţie, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, E.ON Moldova Distribuţie, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Transgaz, E.ON Gaz Distribuţie şi Distrigaz Sud Reţele.

Descarcă proiectul de ordonanţă! Click aici!

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu