Guvernul vrea să înființeze centre comunitare și instituții medicale care să vină în ajutorul categoriilor vulnerabile, mai ales în zonele rurale. Executivul a inițiat o lege nouă, Legea asistenței medicale comunitare, care prevede condițiile în care vor funcționa aceste noi structuri, în administrarea autorităților locale, dar sub controlul Ministerului Sănătății.

Astfel, noile cadre medicale, asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari, vor evalua starea de sănătate a populației vulnerabile, vor urmări medicii de familie și implementarea diferitelor programe sociale pentru aceste categorii și vor face analize și propuneri pentru eficientizarea sistemului de sănătate.

Art. 1.

„Prezenta lege are ca scop reglementarea asistenței medicale comunitare la nivelul comunelor, orașelor, muncipiilor, secoarelor municipiului București, precum și înființarea, organizarea și funcționarea centrelor comunitare integrate, în vederea facilitării și îmbunătățirii accesului populației și în special a grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate, integrate la nivel comunitar cu serviciile sociale și educaționale.”

Categoriile vulnerabile care vor avea de câștigat de pe urma acestor noi instituții medicale sunt familiile cu venituri sub pragul sărăciei, cu un nivele educațional scăzut, șomerii, persoane vârstnice și singure, bolnavii cronici sau persoanele cu dizabilități, copiii, gravidele, minorii din familii monoparentale și alții.

Guvernul susține că salariile noilor cadre medicale, asistenți medicali și mediatori sanitari vor fi asigurate din bugetele locale, care vor fi suplimentate cu bani din bugetul ministerului Sănătății. Reprezentanții autorității locale sunt însă responsabile pentru cheltuirea banilor pentru aceste centre comunitare.

„Art. 14. Autoritățile administrației publice locale pot contribui din surse proprii la finanțarea cheltuielilor de personale pentru categoriile prevăzute la art. 8 și pot angaja și alte categorii de personal care furnizează servicii medicale, sociale sau educaționale, cu asigurarea finanțării cheltuielilor acestora din surse proprii și cu încadrarea în bugetul aprobat.

Art. 15. Autoritățile administrației publice locale sunt responsabile de asigurarea finanțării cheltuielilor cu bunuri și servicii necesare întreținerii și funcționării activității de asistență medicală comunitară.”

În expunerea de motive a proiectului legislativ, Guvernul mai precizează că pentru anul 2016, fondurile aprobate pentru programele – pilot de asistență medicală comunitară sunt în valoare de 62.000.000 lei, dar nu fixează sumele necesare pentru anul viitor sau pentru următorii ani.

Noua lege trebuie să treacă mai întâi de Senat, iar dacă va fi votată și în Camera Deputaților și promulgată de președinte, va putea intra în vigoare. Actualul Parlament mai lucrează, însă, anul acesta doar în această săptămână, apoi intră în vacanța electorală până la alegerile generale din 11 decembrie.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here