Acționari ai societăților comerciale vor putea ieși din acționariat mult mai simplu, invocând motive temeinice, conform unui proiect legislativ de modificare a Legii nr. 31/1990.

Această lege, schimbată nesemnificativ în 27 de ani, este greoaie, lacunară și interpretabilă în multe privințe, susțin inițiatorii proiectului legislativ, care vor să modifice, deocamdată, procedura de ieșire din acționariatul societăților comerciale.  “Mulți acționari au devenit sau devin captivi în societățile pe acțiuni în care au intrat ca acționari, capitalul investit le-a fost blocat și prin artificii economice, acționarii sunt lipsiți și de dividendele pe care ar trebui să le primească î funcție de aportul financiar adus în cadrul societății sub formă de capital social, concretizat în acțiuni”, mai argumentează inițiatorii, mai mulți parlamentari liberali, în expunerea de motive a proiectului.

Mai mult, spun parlamentarii, situația economică s-a schimbat mult în ultimii ani și sunt cazuri în care în societățile pe acțiuni se formează grupuri de interese ale acționarilor majoritari, care ajung să ia decizii păgubitoare pentru societate, urmărindu-și doar propriul interes.

Singurul articol modificat din Legea privind societățile comerciale este art. 134, care se referă la procedura de retragere a acționarilor dintr-o societate. Redăm mai jos forma actuală a articolului și apoi forma propusă spre aprobare.

Art. 134
 • (1) Acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect:
  • a) schimbarea obiectului principal de activitate;
  • b) mutarea sediului societăţii în străinătate;
  • c) schimbarea formei societăţii;
  • d) fuziunea sau divizarea societăţii.
 
Art. 134, alin. (1) lit. d) se modifică și va avea următorul cuprins:
 •  d) procedura fuziunii sau divizării societății, atât dacă este vorba de inițierea, modificarea sau încetarea procedurii.
 
La art. 134, după alin. (1) se introduce un nou punct, alin. (1 indice 1), cu următorul cuprins:
 • Acționarii unei societăți pe acțiuni se pot retrage, pentru motive temeinice, în temeiul unei hotărâri a tribunalului.
 
Proiectul legislativ abia a fost pus în dezabtere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. În următoarele 30 de zile, inițiatorii așteaptă avizele de la Guvern și Consiliul Legislativ, apoi vor dezbate în plen proiectul.

Ai nevoie de Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here