Social

O nouă modificare la Codul Muncii privind zilele libere

Elena Hogaş
21 noiembrie 2016 2 min read
În expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea art. 139 din Codul Muncii se menţionează că declarea datei de 1 iunie ca zi nelucrătoare este necesară pentru consolidarea relaţiei părinte-copil...

La sfârşitul săptămânii trecute a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ care aduce modificări asupra Codului Muncii, în lista zilelor libere legale fiind adăugată şi cea de 1 iunie (Ziua Copilului). Legea nr. 220/2016 pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii intră în vigoare astăzi şi se aplică începând de anul viitor.

Vă reamintim şi faptul că, recent, s-a stabilit în mod oficial şi ziua de 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) ca liberă legală.

În expunerea de motive a proiectului de lege pentru modificarea art. 139 din Codul Muncii se menţionează că declarea datei de 1 iunie ca zi nelucrătoare este necesară pentru consolidarea relaţiei părinte-copil:

„De Ziua Copilului, în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare din România se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar copii evoluează în cadrul acestor spectacole. Mai mult decât atât, multe instituţii publice organizează evenimente cu şi pentru copii. [...] Lipsa părinţilor din cadrul acestor evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor”.

Fiind o zi de muncă, părinţii sunt nevoiţi să-şi ia o zi de concediu pentru a putea participa la aceste evenimente, însă nu toţi angajatorii au disponibilatea de a le acorda liberul solicitat, situaţie în care unii părinţi se văd nevoiţi să-şi ia o zi de concediu fără plată sau chiar pot fi sancţionaţi de angajatori deoarece întârzie la serviciu.

Asfel, în mod oficial, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
  • prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • 1 iunie – Ziua Copilului;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie – Ziua Naţională a României;
  • 25 şi 26 decembrie - prima şi a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo