În Monitorul Oficial nr. 825 din 5 noiembrie 2015 a fost publicată Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România, ale cărei prevederi se aplică începând din această duminică (8 noiembrie 2015).
Potrivit noului act normativ, profesia de dietetician este o profesie liberală, în domeniul sănătăţii umane, furnizoare de servicii conexe actului medical şi are ca principal scop asigurarea unei nutriţii echilibrate a individului şi colectivităţilor umane, în vederea asigurării unei stări bune de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influenţate nutriţional şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.
Exercitarea profesiei de dietetician cu drept de liberă practică
Profesia de dietetician se exercită pe teritoriul României numai de către persoanele care au obţinut statutul de dietetician autorizat. Pentru obţinerea acestui statut persoanele fizice trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
- să aibă capacitate juridică civilă deplină de exerciţiu;
- să posede un titlu oficial de calificare în nutriţie şi dietetică;
- să fie apte din punct de vedere medical pentru practicarea profesiei;
- să nu se găsească în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute la art. 18;
- să aibă calitatea de membru al CDR.
Prin titlu oficial de calificare în nutriţie si dietetică, se înţelege:
- diploma de licenţă în specializarea nutriţie şi dietetică, eliberată de o instituţie de învăţământ superior, acreditată în România, pe domeniul sănătate, cu o durată de minimum 3 ani (180 de credite);
- adeverinţă de absolvire a studiilor, eliberată la cererea absolventului, ca urmare a promovării examenului de licenţă, valabilă până la eliberarea diplomei de licenţă, conform prevederilor lit. a), dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii;
- diplomă sau adeverinţă, obţinută în străinătate şi recunoscută sau echivalată în România, după caz.
Pentru a profesa ca dietetician pe teritoriul României, persoanele sunt obligate să deţină o autorizaţie de liberă practică, eliberată de CDR. Pentru eliberarea acesteia trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
- să deţină titlu oficial de calificare în nutriţie şi dietetică;
- să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul nutriţiei şi dieteticii în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în normele metodologice de aplicare a prezentei legi sau să deţină o diplomă de masterat în domeniul nutriţiei şi dieteticii (120 de credite);
- să promoveze examenul naţional de dietetician autorizat, organizat de către instituţiile de învăţământ superior care au un program de licenţă acreditat în specializarea nutriţie şi dietetică, elaborat în colaborare cu CDR.
Pentru exercitarea profesiei de dietetician autorizaţia de liberă practică se eliberează şi se reînnoieşte obligatoriu de către CDR, la un interval de 5 ani.
Puteţi afla mai multe despre profesia de dietetician şi despre înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România AICI!