Parlamentarii vor dezbate un proiect de lege care reglementează meseria de expert în securitate și sănătate ocupațională în România, ca profesie liberală. Noii experți vor oferi servicii de prevenire și protecție privind reducerea riscurilor de accidente și îmbolnăviri profesionale la locul de muncă.

Experții vor fi înscriși în Tabloul Uniunii Naționale a Corpului Experților în Securitate și Sănătate Ocupațională din România, Uniune ce va adopta un Regulament de funcționare a acestei noi profesii, prin hotărâre de guvern. Uniunea, ca organizație profesională a acestei ramuri de experți, va organiza cursurile de formare, va da atestatele și va impune condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să devină expert SSM.

Principalele activități ale experților SSO țin de identificarea la locul de muncă a pericolelor și a riscurilor pentru fiecare componentă, pe fiecare ramură, mijloc de muncă, echipament, angajat sau post de lucru. După identificarea acestora, expertul va elabora planul de prevenire și protecție și apoi va urmări ca acesta să fie îndeplinit, conform instrucțiunilor pentru fiecare categorie.

Pentru a deveni expert SSO, persoanele care îndeplinesc următoarele condiții se înscriu la Uniunii Naționale a Corpului Experților în Securitate și Sănătate Ocupațională din România:

 • studii superioare finalizate cu licență în domeniile propuse de Regulamentul Uniunii;
 • curs de formare profesională în domeniul securității și sănătății în muncă de 80 de ore;
 • masterat în securitate și sănătate în muncă;
 • să nu fi fost condamnată pentru săvârșirea unie infracțiuni cu intenție pentru care nu a intervenit reabilitarea;
 • să fie declarată “admis” la concursul organizat de Uniune.

Experții care trec de toate aceste condiții devin membri stagiari, pentru o perioAdă de 2 ani, apoi membri titulari. De asemenea, odată cu câștigarea experienței și a unor testări, experții vor deveni experți autorizați/membri autorizați – pentru persoanele fizice și membri corporativi – pentru persoanele juridice.

Experții SSO vor răspunde disciplinar, civil sau penal, dacă este cazul, iar sancțiunile aplicate vor fi, în funcție de gravitatea abaterilor: avertisment scris, avertisment cu acțiune corectivă profesională, suspendarea calității de membru pe o perioadă de până la 12 luni, retragerea calității de membru al Uniunii.

În privința drepturilor, experții SSM vor beneficia de onorarii pentru activitatea desfășurată, vor putea consulta baze de date, lucrări sau documentație în domeniul lor de activitate, vor putea încheia contracte de prestări servicii de prevenire cu Fondul de accidente de muncă și boli profesionale.

Proiectul de lege a fost inițiat pe 10 mai 2018 la Senat, prima cameră sesizată. Pentru a fi adoptat, el trebuie să treacă și de votul Camerei Deputaților.

 comentarii

2 COMENTARII

 1. Prevederile din acest proiect sunt in totala contradictie cu notiunile din DEX.
  Iata notiunea de expert (expertiza):”expertiză sf [At: I. IONESCU, M. 222 / V: (înv) esp~ / Pl: ~ze / E: fr expertise] 1 Cercetare cu caracter tehnic făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații, probleme etc. a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei. 2 (Ccr) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute. 3 (Med; îs) ~ medicalăStabilire, în urma unui examen medical, a capacității de muncă a unui bolnav sau a unui om sănătos în condițiile solicitărilor fizice și psihice ale diferitelor profesiuni. 4 (Îas) Consultație sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc.”
  …si iata ce face -conform proiectului de lege- expertul in SSO:”(2) Prin expertizare în securitate şi sănătate ocupaţionala, în sensul prezentei legi, se înţelege activitatea de prevenire a riscurilor profesionale, protecţia sănătăţii şi securitatea lucrărilor, eliminarea factorilor de risc şi accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrata, potrivit legii, instruirea lucrătorilor şi a reprezentanţilor lor, precum şi direcţiile generale pentru implementarea acestor principii, realizată în conformitate cu standardele specifice acestei activităţi”
  Este asta expertiza? Eu zic ca este activitate desfasurata de lucratori din domeniul SSM.
  Dumneavoastra ce ziceti?
  Sa nu mai vorbim de art.3 alin (3 ) in care este copiat ad literam art. 15 din HG-1425/2006
  si sunt activitatile desfasurate de serviciile de SSM si nu au nici in clin nici in maneca cu activitatea de expertiza asa cum este definita in toate dictionarele.

 2. D-l X are perfecta dreptate. In plus exista la nivel de tara cateva mii(cel putin), de servicii externe de prevenire si/sau persoane fizice autorizate care fac de multi ani ceea ce viitorii ,,experti" abia daca vor invata in 3-4 ani. A cui ,,gaselnita" o fi ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here