24 Ianuarie, 2020

O nouă completare la Codul rutier privind luminile pentru circulația diurnă

Începând de vineri, 22 septembrie 2017, şoferii care circulă pe autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale europene vor fi obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.

În acest moment, Codul rutier (OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) prevede la art. 44 alin. (2) că în circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire. De vineri intră în vigoare o completare introdusă de OG nr. 14/2017, prin care se adaugă la sfârşitul frazei sintagma “sau luminile pentru circulația diurnă”.

lumini circulatie diurna
Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OG nr. 14/2017 asupra OUG nr. 195/2002 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5. 

Din punct de vedere contravenţional, şoferii care nu respectă această regulă riscă, pe lângă amendă, și aplicarea a 2 puncte de penalizare. La acumularea a 15 puncte de penalizare, şeful poliţiei rutiere din judeţul sau municipiul Bucureşti care îl are în evidenţă pe titularul permisului de conducere dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat.

Vă reamintim că prin OG nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost reglementată şi suspendarea înmatriculării – operațiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public. Prevederile referitoare la suspendarea înmatriculării se aplică de la data de 20 mai 2018, iar despre acestea puteţi afla mai multe de aici.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier)? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu