Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din Călăraşi ar putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, conform unui proiect pus recent în dezbatere publică la Senat.

În acest moment, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prevederea se aplică în cazul celor care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. Legea pensiilor mai stabileşte că aceste prevederi se aplică până la data de 31 decembrie 2030.

Proiectul de lege ar urma să includă aici şi locuitorii municipiului Călăraşi, care au trait între Combinatul Siderurgic şi Combinatul de Celuloză şi Hârtie, după cum argumentează iniţiatorii măsurii legislative în expunerea de motive: “Prinşi la mijloc între zonele industriale, oamenii din Călăraşi au suportat poluarea şi au inhalat aer toxic zeci de ani, cu un conţinut ridicat de cupru, plumb, sulf, arseniu, mangan, fluor, clor, pulberi metalice şi amoniac.”

Despre pensia anticipată parţială

Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului de mai jos.

Perioada de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare

Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

până la 1 an

0,50

peste 1 an

0,45

peste 2 ani

0,40

peste 3 ani

0,35

peste 4 ani

0,30

peste 5 ani

0,25

peste 6 ani

0,20

între 7 și 8 ani

0,15


Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here