Agenții de poliție judiciară cu studii juridice vor putea intra în magistratură dacă proiectul de modificare a Legii  nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor inițiat la Senat va fi adoptat.

Inițiativa legislativă a zeci de parlamentari PSD este argumentată de faptul că agenții de poliție, chiar dacă au studii superioare la o facultate de drept recunoscută, nu se bucură de aceleași drepturi cu ofițerii de poliție cu studii juridice. Astfel, agenții sunt excluși din rândul polițiștilor ce pot fi numiți magistrați, pe bază de concurs, în urma vechimii de cel puțin 5 ani în activitate, deși atât agenții, cât și ofițerii de poliție fac parte din aceeași categorie, a organelor de poliție judiciară. Mai mult, ambii polițiști, și agentul de poliție și ofițerul de poliție, au sarcini specifice și se subordonează, în activitatea de poliție judiciară, aceluiași procuror de caz.

“Includerea în texul propus a agentului de poliție judiciară cu studii superioare juridice trebuie realizată, întrucât acesta are atribuții identice cu ale ofițerului de poliție judiciară, iar nivelul studiilor la momentul încadrării acestora în MAI nu are nicio relevanță în activitatea de poliție judiciară”, mai susțin parlamentarii care au inițiat proiectul legislativ, în expunerea de motive.

Proiectul prevede completarea unui singur articol, art. 33, în care sintagma „ofițerii de poliție judiciară” va fi înlocuită cu “ofițerii și agenții de poliție judiciară cu studii superioare juridice”.

Lege pentru modificarea art. 33, alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

“(1) Pot fi numiți în magistratură, pe bază de concurs, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 14 alin. (2), foști judecători și procurori care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocații, notarii, asistenții judiciari, consilierii juridici, ofițerii și agenții de poliție judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcții de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului, Curții Constituționale, Avocatul Poporului, Curții de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Instituțiile de Cercetare Juridice ale Academiei Române și Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învățământul juridic superior acreditat, precum și magistrații asistenți de la ÎCCJ, cu o vechime în specialitate de cel puțin 5 ani.”

Proiectul de modificare a legii a fost depus la Senat, prima cameră sesizată. După votul de aici, indiferent dacă acesta va fi unul de adoptare sau de respingere, proiectul va fi analizat și de deputați, care vor da votul final.

Ai nevoie de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here