Mai mulți parlamentari de la USR au inițiat, la Senat, un proiect de lege care propune introducerea unei accize pe fiecare hectolitru de produs în cazul băuturilor răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr (zaharuri libere). Argumentele principale ale măsurii fiscale țin de sănătatea populației, țara noastră fiind pe locul 1 în statistica bolnavilor de diabet și pe locul 2 la mortalitatea cauzată de bolile cardio-vasculare.

În plus, o astfel de taxă a fost introdusă, în ultimii ani, în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Franța, Norvegia, Irlanda și Ungaria, iar la nivel european sunt proiecte și preocupări majore privind măsuri de reducere a consumului zaharurilor.

Potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal şi Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, taxarea se va face pe 3 niveluri, în funcţie de concentraţia de zahăr:

  • acciza nu va fi percepută pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut mai mic de 5 g de zaharuri libere/100 ml de băutură răcoritoare;
  • acciza va fi de 70 lei/hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5 şi 8 g/100 ml produs;
  • acciza va fi de 100 lei/hectolitru de produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g/100 ml produs.

De asemenea, firmele care produc, importă sau achiziţionează intracomunitar băuturi răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri libere vor fi taxate cu:

  • 56 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5-8 g/ 100 ml produs;
  • 80 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g /100 ml produs.

Proiectul prevede acciza instituită și pentru societățile care fac publicitate acestor produse:

 “c) pentru persoanele juridice care realizează încasări din activități publicitare la produse din tutun, băuturi alcoolice și băuturi răcoritoare cu un conținut de zaharuri libere de peste 5 g/100 ml produs, contribuie cu o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoare adăugată.”

Inițiatorii apreciază că pe lângă sănătatea populației, și bugetul de stat va avea de câștigat cu aceste măsuri, impactul bugetar fiind estimat la peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro), sume care vor fi folosite pentru finanţarea Acţiunilor Prioritate din cadrul Sistemului Naţional Integrat al Marilor Urgenţe şi finanţarea Programului Naţional de Diabet.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI! 

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here