Pensii speciale și pentru piloții instructori de la Școala Superioară de Aviație Civilă și inspectorii Autorității Aeronautice Civile Române, prevede un proiect de lege inițiat la Senat de președintele acestui for parlamentar, Călin Popescu Tăriceanu. Condițiile de ieșire la pensie a acestei noi categorii vor fi împlinirea vârstei de 50 de ani și o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani.

Legea actuală, nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant din aviația civilă din România nu include piloții instructori de la Școala Superioară de Aviație Civilă sau personalul de inspecție în zbor și inspectorii Autorității Aeronautice Civile Române, printre beneficiarii pensiilor speciale: “Modificările au ca scop îndreptarea, clarificarea și reglementarea într-un mod onest și unitar a prevederilor privind drepturile salariale ale piloților, piloților instructori de la Școala Superioară de Aviație Civilă, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină, parașutiști, personalul de inspecție în zbor și inspectori Autorității Aeronautice Civile Române, categorii exceptate de la aceste prevederi”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Art 42¹ (1) Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții de pensionare:

a)      piloți, însoțitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licență/atestat de membru al echipajului de cabină, parașutiști și personalul de inspecție în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani și au realizat o vechime de cel puțin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist”.

Legea nr. 223/2007, modificată prin Legea nr. 83/2015, prevede, la art. 422, ca:

Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 42¹ alin. (1) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare”.

Conform datelor oficiale, în vara acestui an, de prevederile Legii nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România beneficiau 1.472 pensionari. Pensia medie a acestora este de 10.749 lei, din care 7.824 lei suportați de la bugetul de stat.

Proiectul inițiat la Senat trebuie să treacă ulterior și de votul din Camera Deputaților, forul decizional.

Sursa: SENAT

Ai nevoie de Legea nr. 83/2015? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here