Din ultimul raport anual privind accesul public la documente, publicat pe 3 august, reiese că, în 2011, au fost depuse 6.447 de solicitări de acces la documentele Comisiei, în comparaţie cu 6.361 de solicitări în 2010 şi numai 450 de solicitări depuse în anul 2001, atunci când au intrat în vigoare normele actuale.

Această creştere relativ redusă în comparaţie cu anii precedenţi arată că numărul solicitărilor începe să se stabilizeze, ceea ce se datorează, probabil, faptului că dreptul de acces la documente a început să se încetăţenească la nivelul percepţiei publice.

O altă explicaţie posibilă a acestui fenomen este dimensiunea din ce în ce mai mare a registrului public permanent de documente al Comisiei, care face ca solicitările ad hoc să fie mai puţin necesare. În 2011, au fost adăugate 19.956 de documente suplimentare în registrul public, ceea ce reprezintă o creştere cu 7 % faţă de cele 18.661 de documente incluse în registru în 2010.

Vicepreşedintele Maroš Šefčovič a declarat: „Dintre instituţiile UE, Comisia este aceea care tratează, de departe, cel mai mare număr de solicitări de acces la documente şi, la fel ca anul trecut, accesul a fost acordat în peste patru cazuri din cinci. Din dorinţa de a fi cât mai deschişi şi mai transparenţi, am consolidat această abordare cu ocazia lansării, în luna iunie, a portalului pentru transparenţă.”

În 2011, sectorul impozitării şi al uniunii vamale a depăşit sectorul concurenţei, devenind domeniul de politică pentru care s-au înregistrat cele mai multe solicitări de acces la documente. Cea mai mare parte a solicitărilor (21,42 %) proveneau din Belgia, în timp ce Italia s-a situat pe locul al doilea (12,37 %), fiind urmată la mică distanţă de Germania (12,27 %).

Într-un număr limitat de situaţii, definite de legislaţie [Regulamentul (CE) nr. 1049/2001], Comisia poate refuza accesul la un document. La fel ca în anii precedenţi, protejarea obiectivelor activităţilor de inspecţie, anchetă şi audit a fost motivul cel mai des invocat pentru a justifica un astfel de refuz.

Aceasta reflectă faptul că numeroase solicitări vizează un interes privat specific, mai degrabă decât un interes public general. Reclamanţii în cadrul procedurilor de încălcare a dreptului comunitar, concurenţii sau presupusele victime ale unui comportament anticoncurenţial se numără printre cei care solicită documente care îi privesc în mod direct, dar care, adesea, nu pot fi puse la dispoziţia publicului fără a prejudicia interesele legitime ale unei alte persoane sau entităţi.

Raportul anual pe 2011 privind accesul la documente:

http://ec.europa.eu/transparency/access_documents/docs/com_2012_429_en.pdf

Portalul pentru transparenţă furnizează informaţii cu privire la accesul la documente:

http://ec.europa.eu/transparency/index_ro.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here