Acesta este mesajul care se desprinde din recentele modificări aduse la Ordinul ministrului turismului nr. 235/2001 privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism, publicat în Monitorul Oficial nr. 433/2001.
Modificările au fost introduse prin Ordinul ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism nr. 562/2014, în vigoare de la 14 aprilie -- data publicării în Monitorul Oficial nr. 273/2014.
De la bun început, remarcăm introducerea restricţiei de încheiere, de către agenţia de turism, a poliţei de asigurare cu clauză de franşiză. Agenţii economici care comercializează pachete de servicii turistice au obligaţia să încheie poliţe de asigurare cu societăţi de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism. Poliţele de asigurare trebuie să fie încheiate cu societăţi de asigurare agreate de Autoritatea Naţională pentru Turism.
În calitate de turist, nu eraţi informat până acum despre cine anume vă rambursează banii plătiţi pentru excursie. Prin modificările aduse la reglementare, în contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice încheiat între agenţiile de turism şi turişti, indiferent de modul de prezentare a acestuia -- catalog, pliant sau alt înscris --, este obligatoriu să se consemneze faptul că turistul este asigurat pentru insolvabilitatea ori falimentul agenţiei de turism de la care achiziţionează pachetul de servicii turistice.
În cazul în care pachetul este contractat printr-o agenţie de turism detailistă, devine obligatoriu, de asemenea, să se comunice turistului că este asigurat şi pentru insolvabilitatea sau falimentul agenţiei de turism touroperatoare în contul căreia este vândut pachetul de servicii turistice. Informarea trebuie să conţină şi precizări din care turistul să afle condiţiile şi termenele în care turistul poate solicita plata despăgubirilor.
Notă: În caseta foto puteţi vedea modificările aduse de Ordinul nr. 562/2014 la art. 3 din Ordinul nr. 235/2001 (forma veche - stânga, forma nouă - dreapta). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar pentru abonaţii Lege5.

Condiţiile de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turişti în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism prevăd, în aceste condiţii, că beneficiar al asigurării făcute de agenţia de turism este turistul, indiferent dacă acesta a achiziţionat serviciul/pachetul de servicii turistice de la agenţia de turism touroperatoare sau a achiziţionat serviciul/pachetul de servicii de la agenţia de turism detailistă care a vândut pachetul de servicii în contul agenţiei touroperatoare sau persoana care achiziţionează serviciul/pachetul de servicii pentru turist.
În ce priveşte agenţia de turism, prin modificările aduse la reglementare aceasta este obligată să plătească anticipat şi integral prima de asigurare. De principiu, dispare riscul de nerambursare din cauză că firma de turism nu şi-a achitat integral ratele la primele de asigurare către asiguratorul agreat.
Mai mult, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 562/2014, agenţiile de turism sunt obligate să transmită Autorităţii Naţionale pentru Turism copia poliţei valabile de asigurare privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turist, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism.
Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu retragerea licenţei şi a anexei la aceasta, conform art. 14 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare.
------------------------------(P)------------------------------
Lege5 a creat instrumentul ideal pentru a vă ajuta să vizualizaţi prin comparare textul unui act normativ aşa cum era el înainte de modificare şi textul modificat, cu evidenţierea modificărilor.
Prin evidenţierea modificărilor la nivel de paragraf, Lege5 vă ajută să identificaţi mai repede şi cu uşurinţă modificările, astfel încât să luaţi decizii corecte şi să lucraţi eficient.