OUG nr. 182 din 22 Octombrie 2020 pentru completarea OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în situația limitării sau suspendării activităților didactice  precum și a art. 6 din OUG nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul crizei COVID19 a fost publicată în Monitorul oficial. 

Actul normativ extinde și modifică reglementările privind zile libere plătite pentru părinții ce au copii cu vârsta de până în 12 ani sau copii cu vârsta de până la 26 de ani, dacă aceștia sunt cu dizabilități.

Vor beneficia de zile libere plătite și acei părinți pentru care copii suferă de boli cronice constatate prin adeverințe emise de medicul de familie sau medicul specialist.

În această situație, ne raportăm la ordinul comun al Ministrului Educației și al Ministrului Sănătății nr. 5487/1494/2020, pentru unele măsuri de organizare a activității de învățământ.

Instituțiile de învățământ au obligația să transmită datele de identificare a copiilor aflați în sfera de aplicare a OUG nr. 147/2020 privind zilele libere plătite.

Ordonanța analizată astăzi stabilește faptul că aceste date se preiau din Sistemul informatic integrat al învățământului din România – SIIR. Transmiterea datelor se va realiza conform protocolului semnat între ANOFM și MEC.

OUG nr. 182/2020 aduce o precizare suplimentară prin care se reiterează faptul că se acordă zilele libere plătite atât în scenariul 2 (prezență parțială în școală și lecții online), cât și în scenariul 3 (predare exclusiv online). Desigur, când ne referim la scenariul 2, ne raportăm doar la acele zile prevăzute de aplicare, conform Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Foarte important: OUG nr. 182/2020 impune mai întâi ca angajatorul să verifice posibilitatea aplicării desfășurării activității prin telemuncă sau muncă la domiciliu, iar zilele libere plătite se pot acorda doar dacă locul de muncă al părintelui nu permite desfășurarea activității prin muncă la domiciliu sau telemuncă.

 

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here