Noutăţi privind persoanele cu obligaţii fiscale restante şi publicare listei acestora pe site-ul ANAF

Adrian Benţa
05 februarie 2016 2 min read
Listele debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante se publică separat pentru debitori - persoane juridice și debitori - persoane fizice. Actul normativ adoptă modelul listei, precum și a notificării privind obligațiile fiscale restante

Ordinul ANAF nr. 558/2016 aprobă Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații.

Astfel, organele fiscale centrale publică pe pagina de internet a ANAF lista debitorilor care înregistrează obligații fiscale restante și suma acestor obligații.

Listele se publică separat pentru debitori - persoane juridice și debitori - persoane fizice. Actul normativ adoptă modelul listei, precum și a notificării privind obligațiile fiscale restante.

Ce reprezintã obligațiile fiscale restante?

Obligațiile fiscale restante sunt cele existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării listei.

Prin obligații fiscale restante înțelegem:

  • obligații fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată;
  • diferențele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacã pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

Ce categorii de obligații nu sunt considerate obligații fiscale restante?

Nu sunt considerate obligații fiscale restante:

  • obligațiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii;
  • obligațiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată;
  • obligațiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Ordinul analizat astăzi introduce și o serie de plafoane pentru obligațiile fiscale restante, ce nu fac obiectul publicării pe site-ul ANAF. Aceste plafoane sunt:

  • 1.500 lei, pentru marii contribuabili;
  • 1.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii;
  • 500 lei, pentru ceilalți debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități în mod independent sau exercită profesii libere;
  • 100 lei, pentru persoanele fizice.

Ce elemente va cuprinde lista?

Lista va cuprinde: denumirea/numele și prenumele debitorilor, codul de identificare fiscalã sau codul numeric personal, domiciliului fiscal și cuantumul total al obligațiilor fiscale restante.

Organul fiscal va comunica debitorului o notificare până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, cu privire la obligațiile fiscale restante.

Actul normativ mai precizează că în cazul în care există neconcordanțe între evidența debitorilor și sumele cuprinse în notificări, punerea de acord asupra acestora se realizează în termen de 5 zile de la data notificării, în caz contrar obligațiile fiscale restante notificate se consideră recunoaștere a datoriei. 

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo