În materialul de faţă vom avea în vedere două acte normative ce reglementează noi dispoziţii privind indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăţilor anticipate în contul impozitului pe profit anual pentru anul fiscal 2015 şi normele pentru procedurile simplificate de vămuire.

Indicele de actualizare

OMFP. nr. 83/2015 se adresează plătitorilor de impozit pe profit ce aplică sistemul plăților anticipate egale, pentru plata impozitului pe profit în anul 2015.

Astfel, indicele de actualizare pentru calculul impozitului pe profit datorat în anul 2015 este de 102,2 %.

Amintim că sistemul plăților anticipate egale este obligatoriu pentru instituțiile bancare. Ceilalți operatori economici plătitori de impozit pe profit trimestrial pot opta pentru acest sistem, dacă sunt interesați.

În esență, sistemul plăților anticipate presupune plata pentru primele trei trimestre a unor sume egale, pornind de la impozitul pe profit al anului precedent actualizat cu indicele de consum.

Impozitul pe profit aferent anului 2014 se va definitiva până cel mai târziu pe data de 25 martie 2015, prin depunerea declarației anuale de impozit pe profit 101.

Valoarea anuală a impozitului pe profit din acest an se actualizează cu indicele de consum aprobat prin ordinul analizat și se împarte la 4.

În anul 2015, pentru primele 3 trimestre, se achită până pe data de 25 a lunii următoare trimestrului încheiat, suma mai sus determinată. Trimestrul al IV-lea din 2015 se definitivează până pe data de 25 martie 2016, când se va relua aceeași procedură.

Pentru societățile plătitoare de impozit pe profit trimestrial, ce nu sunt obligate la acest sistem, dar îl pot folosi, amintim faptul că pentru aceste societăți, termenul de exercitare a opțiunii este 31 ianuarie, conform art. 34 alin. (3) din Codul fiscal.

Opțiunea se realizează prin depunerea Formularului 012 – Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit.

Opțiunea este obligatorie pentru 2 ani fiscali consecutivi.

Nu pot opta pentru acest sistem:

  • contribuabilii care au înregistrat în anul precedent pierdere fiscală;
  • contribuabilii care au avut activitatea suspendată la Registrul Comerțului;
  • contribuabilii noi-înființați;
  • contribuabilii care în anul precedent au fost microîntreprinderi.

Proceduri vamale

Prin OPANAF nr. 163/2015, începând cu data de 12 februarie 2015, se introduce o nouă procedură de efectuare a formalităților de vamă în regim simplificat.

Sunt reglementate punctual următoarele tipuri de proceduri simplificate de vămuire:

a) procedura declarației incomplete;

b) procedura declarației simplificate;

c) procedura de vămuire la domiciliu;

d) proceduri simplificate de vămuire pentru regimul de antrepozit vamal.

Fiecare dintre aceste proceduri este reglementată individual, în funcție de particularitățile tranzacțiilor.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here