Întrebare: Bună ziua. Se aplică CAS şi CASS pentru venituri încasate din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară? Aştept răspunsul dvs. Mulţumesc tare mult! (Ionela T., Rădăuţi)

Răspuns:

Stimată Doamnă,

* Pentru veniturile din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate. (art. 52 alin (1) lit. c) din Codul fiscal).

* Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, au dreptul să opteze pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 52^1 din Codul fiscal. (punctul 66^1 din normele metodologice de aplicare a art. 52 alin (1) lit. c) din Codul fiscal).

Impozitul reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care se fac plata venitului şi reţinerea impozitului. (punctul 66 din normele metodologice de aplicare a art. 52 alin (1) lit. c) din Codul fiscal).

* În Monitorul Oficial, Partea I nr. 54 din 23/01/2013, a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Astfel, începând cu 01 februarie 2013, persoanele care realizează venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară plătesc:

– contribuţia individuală de asigurări sociale datorată de persoanele care realizează venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară (CAS) 10.5%;

– contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate care realizează venituri din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară (CASS) 5.5%;

– impozit pe veniturile din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară 16%.

* Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale. Prin punctul 43. din Ordonanţă nr. 15/2012 începând cu 01.09.2012, pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară, baza de calcul a contribuţiilor sociale este valoarea comisioanelor sau onorariile stabilite potrivit legii în cazul expertizelor tehnice judiciare şi extrajudiciare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here