OPANAF nr. 320/2015, actul normativ analizat astăzi, se încadrează în categoria celor ce reglementează declararea inactivității fiscale a unui contribuabil. Acesta are ca obiectiv stabilirea modului în care vor fi notificați contribuabilii când, în urma inspecțiilor fiscale, se constată că aceștia nu își desfășoară activitatea la sediul declarat în actele constitutive.

În foarte multe cazuri, în practică, societățile își declară sediul social într-o locație aparținând de obicei unei persoane fizice, iar ulterior își continuă activitatea în alte spații, fără a îndeplini procedurile declarative pentru aceste sedii secundare.

Inspecțiile fiscale efectuate la sediul social nu identifică reprezentanți ai societății, motiv pentru care autoritățile fiscale pot declara aceste societăți ca fiind inactive fiscal, însă societatea desfășoară activitate, depune declarații și achită impozite, astfel că declararea inactivității fiscale nu are obiect practic.

În acest sens intervin prevederile actului normativ analizat de noi privind procedura notificării persoanelor cu drept de decizie în cadrul societăților.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de OPANAF nr. 320/2015 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

inactiv

Sursa foto: Lege5.ro

Cu privire la verificarea contribuabililor inactivi care se sustrag de la efectuarea inspecției fiscale prin declararea unor date de identificare privind domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia, se precizează faptul că organul fiscal trimite la adresa de domiciliu fiscal declarat și la sediul social invitația prin care acesta este solicitat să se prezinte la sediul organului fiscal.

Cu privire la procedura de verificare a contribuabililor care nu funcționează la domiciliul fiscal declarat, organul de inspecție fiscală va solicita, în scris, prezența unui reprezentant al acestuia la sediul organului fiscal. Solicitarea se trimite atât la sediul social, cât și la domiciliul fiscal declarat al contribuabilului, precum și la sediile secundare, dacă acestea există.

Ai nevoie de Procedura privind declararea contribuabililor inactivi? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI! 

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    Ma confrunt cu o problema, la care solicit ajutorul Dumneavoastra. Copilul meu impreuna cu un fost partener au infiintat o societate care de mai multi ani nu are nici un fel de activitate. Problema este ca noi parintii platim contabila, pentru a depune actele necesare semestriale. In afara de posibilitatea de a da in judecata asociatul care nu doreste sa renunte la societate, exista alta posibilitate? Deoarece, acel asociat este plecat din tara si nu vrea sa mai corespunda cu noi. De asemenea pe acte sediul firmei este in apartamentul nostru. Noi nu am luat si nici nu vrem sa luam chirie iar in plus mai platim si contabila, pentru a ne proteja copilul de incalcarea legii. In acest caz, considerati ca aceasta societate ar figura ilegal cu adresa sediului? Poate fi desfiintata si radiata numai de copilul nostru?
    Va multumesc!
    Cu deosebit respect

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here