De dată relativ recentă în Monitorul Oficial, Partea I nr. 675/13.08.2019 a fost publicată Ordonanța Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (OUG nr. 195/2002) privind circulația pe drumurile publice (denumită în continuare OG nr. 11/2019 ), ordonanță ale cărei prevederi – unele dintre ele – intră în vigoare la data de 12.10.2019.

Având în vedere faptul că prin actul normativ mai sus indicat se aduc o serie de modificări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, inclusiv în ceea ce privește ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în prezentul articol ne-am propus să prezentăm respectivele noutăți aduse de ordonanța respectivă.

Astfel, la art. 36 alin. (3) din OUG nr. 195/2002 (în forma modificată de OG nr. 11/2019) se prevede că: În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

La art. 100 alin. (3) din OUG nr. 195/2002 s-a introdus litera h care prevede că: Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni[1] și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte (…) : h) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.

La art. 101 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 s-a introdus punctul 19 care prevede că:Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni[2] următoarele fapte săvârșite de persoane fizice (…):

19) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia.

La art. 108 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 s-a introdus punctul 6 care prevede că:Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: > c) 4 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:

(…) 6) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Reținem și faptul că la art. 108 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 s-a abrogat punctul 2 care prevedea că: Săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: > a) 2 puncte de penalizare pentru săvârșirea următoarelor fapte:

2) folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive de tip “mâini libere”.

 


[1]    Potrivit art. 98 alin. 4 pct. b din  OUG nr. 195/2002, clasele de sancțiuni sunt următoarele:(…) clasa a II-a4 sau 5 puncte-amendă;

[2]    Potrivit art. 98 alin. 4 pct. c din  OUG nr. 195/2002, clasele de sancțiuni sunt următoarele:(…)clasa a III-ade la 6 la 8 puncte-amendă;

Ai nevoie de O.G. nr. 11/2019? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here