Ordinul ANAF nr. 580/2015 analizat astăzi modifică cele două ordine publicate recent cu privire la procedura de administrare a contribuabililor mari și a celor mijlocii, adoptând o nouă procedură de executare silită.

Astfel, în ceea ce privește procedura de executare silită a marilor contribuabili observăm următoarele modificări:

  • coordonatorul procedurii de executare silită va fi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, la solicitarea căreia serviciile regionale de executare silită pot proceda la valorificarea bunurilor mobile/imobile ale marilor contribuabili.
  • conducerea Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili numeşte comisiile de licitaţie, în vederea desfăşurării procedurii de valorificare a bunurilor sechestrate ale marilor contribuabili.
  • noua procedură nu mai conține prevederea cu privire la sumele obţinute şi rămase nedistribuite din valorificarea bunurilor sechestrate. Până acum, acestea se virau în contul 50.67 „Disponibil din sume încasate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile în cadrul procedurii de executare silită“ care funcţionează pe numele direcţiei generale regionale a finanţelor publice.

În ceea ce privește procedura de executare silită a contribuabililor mijlocii nu observăm modificări ale procedurii, ci doar numirea organului de executare coordonator, respectiv administraţia judeţeană a finanţelor publice, prin structura de colectare contribuabili mijlocii, sau Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, prin Administraţia fiscală pentru contribuabilii mijlocii. În cazul în care executarea silită se face prin poprire, aplicarea măsurii de executare silită se face de către organul de executare coordonator.

Puteţi afla mai multe despre Procedura de administrare şi monitorizare a contribuabililor mari şi mijlocii din acest articol.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here