17 Ianuarie, 2020

Noul sistem de plată a contribuțiilor sociale schimbă procedura contabilă la firme

Ministerul de Finanțe modifică, printr-un proiect de ordin postat pe site-ul instituției, procedura contabilă a firmelor în cazul contribuțiilor sociale, conform noilor măsuri de achitare a acestora, începând cu data de 1 ianuarie 2018. Ordinul privește reglementările contabile obligatorii în cazul contribuțiilor sociale datorate.

Titlul V „Contribuţii sociale obligatorii” din Codul fiscal, așa cum a fost modificat și completat prin OUG nr. 79/2017, prevede obligativitatea plății contribuției de asigurări sociale (CAS), a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) și a contribuției asiguratorii pentru muncă (CAM), datorate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Ca urmare, planul de conturi cuprins în reglementările contabile trebuie să evidențieze contribuțiile respective în conturi distincte, prin proiectul de act normativ introducându-se următoarele conturi:

  • 4315 „Contribuția de asigurări sociale (P)”;
  • 4316 „Contribuția de asigurări sociale de sănătate (P)”;
  • 436 „Contribuția asiguratorie pentru muncă (P)”;
  • 646 „Cheltuieli privind contribuția asiguratorie pentru muncă;

Acestease utilizează pentru înregistrarea contribuțiilor datorate, în cazul veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Codul atribuit fiecărei contribuții trebuie evidențiat în Planul de conturi cuprins la punctul 196 din Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară și în Planul de conturi general cuprins la punctul 344 din Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu