19 Octombrie, 2019

Noul sistem de penalităţi de întârziere pentru neplata datoriilor la stat a intrat în vigoare! Ce se modifică?

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) aplică, începând de astăzi, un nou sistem de penalităţi de întârziere pentru neplata la termen a datoriilor la stat.

Măsura este prevăzută în OUG nr. 50/2013 (publicată în Monitorul Oficial nr. 320/2013), care aduce modificări la Codul de procedură fiscală.

Mai exact, procentul penalităţilor de întârziere pentru neplata la termen a datoriilor la stat este, de la 1 iulie 2013, de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere (7,3% pe an).

» Modificări: Mai jos puteţi vedea cum s-au schimbat alineatele (1) şi (2) ale articolului 1201. Atenţie! Funcţionalităţile prezentate în imagine sunt disponibile în Lege5.

modOUG50cpf
Înainte de 1 iulie 2013, sistemul prevedea o penalitate fixă de 5% pentru întârzierile mai mari de 30 de zile şi de 15% pentru întârzierile mai mari de 90 de zile.

Nivelul dobânzii de întârziere va rămâne însă acelaşi ca şi până acum, adică de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere.

Cumulate, penalităţile de întârziere şi dobânda vor însuma 21,9% pe an.

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Un comentariu

  • Răspunde
    ion
    iulie 2 2013

    dar care sunt penalitatile si majorarile pe care ar trebui sa le plateasca statul in cazul in care nu achita datoriile fata de persoanele fizice sau juridice la timp?

Scrie un comentariu