O propunere legislativă inedită a fost pusă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii – angajaţii şi angajatorii care doresc ca timpul de lucru să fie de 10 ore pe zi, vor avea săptămâna de lucru de doar 4 zile.

Iniţiatorii argumentează că în Statele Unite, peste 43% dintre companii au adoptat această măsură, care rămâne la alegerea angajaţilor şi a patronilor, nefiind obligatorie. Cei care s-ar încadra într-un astfel de program în ţara noastră, spun parlamentarii, sunt tinerii între 25 şi 40 de ani, absolvenţi de studii superioare, care se pot adapta mai uşor la un program prelungit. De asemenea, spun parlamentarii, şi persoanele cu familii, cu vârsta de peste 30 de ani, ar prefer această transformare, pentru ca apoi să aibă un weekend mai mare, de 3 zile, alături de cei dragi.

Inconvenientul pentru angajaţi ar fi că programul de 10 ore pe zi ar fi mai obositor, dar iniţiatorii susţin că sunt multe persoane care lucrează câte 9-10 ore zi, în multe companii, sau fac ore suplimentare neplătite. Pentru angajatori însă, inconvenientul principal ar fi că pentru ziua de vineri, care ar fi liberă pentru angajaţii care au ales un astfel de program, ar trebui să angajeze alte persoane. În schimb, iniţiatorii proiectului legislativ văd şi avantajele economice:

După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În care poate să meargă la munte sau la mare ori să facă un grătar cu prietenii. Deci ar creşte vânzările şi profitul în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului.

Propunerea legislativă modifică şi completează articolele 112 şi 113 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificările şi completările ulterioare:

“Art. 112 – alin. (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normal a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Fiecare angajator stabileşte împreună cu angajatul norma timpului de muncă, acesta putând fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână. “

Proiectul legislativ, care a fost respins de Senat, a fost înregistrat în dezbatere publică la Camera Deputaţilor şi a fost trimis pentru raport în comisiile de specialitate. După acest raport şi dezbaterile pe amendamentele propuse, plenul Camerei va da votul final.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Felicita initiativa proiectului, insa sunt sceptica in ceea ce priveste adoptarea acestei lege intru-cat, in Romania, s-a ajuns sa se efectueze si 10 h/zi de luni pana vineri, orele nesuplimentare fiind neplatite, si, ba mai mult decat atat sa se lucreze si in week-end. Cu toti stim ca angajatii in aceasta tara AU doar OBLIGATII, nu si drepturi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here