Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde, decalarea anului școlar cu recuperare în perioada verii, utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, dar şi sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare – acestea sunt unele dintre măsurile  măsurile propuse în programul de guvernare, publicat duminică, 17 octombrie.

Aşadar printre măsurile de gestionare a epidemiei, se numără utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz. Termen: 30.11.2021

Prin prezentul plan de guvernare se propun şi sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare (termen: 30.11.2021) dar şi eliminarea indemnizatiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate (termen: 30.11.2021)

Pentru sistemul de educație se propune:

  • Decalarea anului şcolar: vacanţă 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii;
  • Revenire în format fizic în localităţile cu incidenţă sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităţilor” cu excepţia învăţământului preşcolar şi primar, care ar urma să continue în format fizic.
  • Reluarea testării în şcoli prin „testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact.

Printre măsurile pe termen mediu și lung:

  • Decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic;
  • Asigurarea accesului pacienților non-COVID la tratament: menținerea funcționării spitalelor în format mixt, pentru a asigura accesul pacienților nonCOVID la îngrijire medicală.
  • Creșterea accesului la testare, cu scurtarea timpului pentru testare prin serviciile deambulanță: testarea la medicii de familie, în ambulatoriile și laboratoarele care se află în contract cu CNAS, testarea în școli, testarea în farmacii. Testarea va fi accesibilăgratuit pentru persoanele care au indicație medicală și contra-cost pentru emiterea certificatului sanitar, cu plafonarea prețului pentru testele antigen.
  • Creșterea ponderii îngrijirii pacienților covid în asistența medicală primară și ambulatorie, cu reducerea presiunii pe sistemul spitalicesc
  • Asigurarea finanțării corespunzătoare a spitalelor pentru menținerea și îmbunătățirea capacității de funcționare a secțiilor care tratează pacienți covid. Asigurarea finanțării corespunzătoare pentru achiziția de tratamente eficiente împotriva covid-19.
  • Suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienților covid, disponibil gratuit.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here