Ordonanţa de urgenţă nr. 123/2010 a abrogat prevederile Legii nr. 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2011, în carnetele de muncă nu se mai fac înscrisuri. Vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se va proba cu ajutorul carnetului de muncă.

După această dată, potrivit art. 34, alin. 5) din Codul Muncii, angajatorii sunt obligaţi să elibereze salariaţilor, la cererea acestora, adeverinţe care să ateste activitatea desfăşurată (durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi specialitate).

Modalitatea de punere în pagină a acestor informaţii a fost lăsată la latitudinea angajatorilor.

Cei mai mulţi dintre angajatori au folosit ca şi model adeverinţele întocmite de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă pentru angajaţii cărora nu le-a fost întocmit carnet de muncă.

Prin Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici nr. 192/2013 s-a aprobat formatul standard al adeverinţei care atestă vechimea în muncă şi vechimea în specialitatea studiilor. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr.49/2013.

Din punctul de vedere al angajatorului, această măsură de a publica un model standard nu face decât să vină în ajutorul lui.

De precizat este faptul că modelul standard nu este corelat cu prevederile art. 34, alin.5) din Codul Muncii, care menţionează ca şi element constitutiv al adeverinţei salariul angajatului. În modelul standard din OPANAF 192/2013 nu există rubrică în care să se menţioneze istoricul salariului angajatului.

Cum se evidenţiază modificările salariale intervenite pe parcursul desfăşurării contractului individual de muncă?  Dacă este sau nu o scăpare a modelului standard, vom vedea într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. Ca şi explicaţie putem lua în considerare faptul că, începând cu data de 01 ianuarie 2011, 112 trimisă direct pe site-ul ANAF constituie un istoric al salariului angajatului, nemaifiind necesară precizarea acestuia în adeverinţa de vechime.

Menţionez în cele ce urmează avantaje şi dezavantaje ale modelului standard faţă de modelul de adeverinţă eliberat de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Avantaje:

– precizarea nivelului de studii aferent funcţiei salariatului în conformitate cu Clasificarea Ocupaţiilor din România;

– diferenţierea între vechimea în muncă şi vechimea în specialitatea studiilor;

– se înscriu sancţiunile disciplinare aplicate salariatului, după caz;

– se precizează numărul de zile de concediu medical acumulate de salariat.

Dezavantaje:

– salariul – despre care am menţionat mai sus;

– neprecizarea absenţelor nemotivate acumulate de salariat;

– adeverinţa eliberată de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă are două semnături, modelul standard are doar una -cea a reprezentantului legal al societăţii.

Până la publicarea altor reglementări, angajatorii au obligaţia de a folosi modelul standard publicat în Monitorul Oficial prin OPANAF 192/2013.

1 COMENTARIU

  1. Sunt in situatia ca am fost pensionata GRAD III invaliditate (pot sa lucrez fara suprasolicitare, vroiau II fara drept de munca, era culmea, inca nu sunt pe moarte chiar si nici bosoroaga) din luna aprilie, stiam ca se ia in calcul si scoala de ofiteri. Am inteles ulterior ca trebuie acel stagiu complet care nu include scoala de ofiteri si ca sa trec direct pe pensie de limita de varsta cu scaderea varstei, lipsesc cateva luni, cum fac sa nu ma mai tracasez pe la comisie, e ingrat ce se face acolo si tracasant. Am fost militar, acolo daca intrebi nu stie nimeni nimic. Cand am fost minora dar peste 16 ani am lucrat pe perioada vacantelor la primarie, la spatii verzi, eram pontata in pontaj si luam salar pe stat de plata, pot sa valorific aceea perioada la ceea ce este stagiu complet de cotizare precum scrie in lege? dar daca achit prin contract de asigurare sociala rezolv problema mai rapid? decizia inca nu a fost emisa. Am mai vazut un politist pe forum in situatia aceasta, dar eu am citit legea si nu e prea convingator raspunsul daca citesti legea, numai ca eu nu sunt specialist. Multumesc si sarbatori fericite!

  2. Buna ziua .Trebuie sa fac o adeverinta unui profesor care iese la pensie. V-as ruga daca se poate sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:adeverinta trebuie facuta din anul in care s-a angajat, sau numai din anul2011 pana acum?

  3. Noul model de adeverinta de munca – elementul esential pentru viitorul pensionar este salariul inregistrat si sumele retinute si virate aferente salariului brut realizat – restul elementelor sunt numai de identificare.
    Mentionez acest lucru deoarece in cazul meu sumele realizate comunicate la Casa de Pensii in unele perioade sunt mai mici decat cele inscrise in carnetul de munca ,sume pentru care s- a retinut si virat contributiile la stat..Motivul acestor erori este lipsa documentelor unitare pe tara,slaba pregatire a personalului de la servciul de salarizare,lipsa de raspundere materiala disciplinara sau penala ,neglijenta in serviciu etc..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here