Ministerul de Finanțe a anunțat că pregătește schimbarea modului de impozitare a veniturilor salariaților, prin scăderea cotei unice de la 16% la 10%, dar și revenirea la impozitarea pe gospodărie, venitul global al unei familii. Vestea bună pe care a dat-o ministrul Viorel Ștefan este că odată cu aceste modificări, ar urma să apară și deduceri fiscale, astfel încât contribuabilii să își recupereze banii plătiți pentru sănătate, educația copiilor sau vacanțele petrecute în țară.

Conform unui draft de modificare acodului Fiscal, analizat de reprezentanții ministerului împreună cu mediul de afaceri, de la 1 ianuarie 2018 ar urma să intre în vigoare impozitul pe gospodăria recunoscută fiscal, un grup de persoane, înrudite sau nu, dar care își constituie un patrimoniu înregistrat la Fisc.

La finalul anului fiscal, gospodăriile vor putea cere deducerea unor cheltuieli medicale sau privind educația copiilor, pe baza unor chitanțe de la firme. Pentru gospodăriile cu venituri sub 2.000 lei, impozitul va fi 0%. Calculele vor fi făcute de consultanți fiscali angajați la stat.

Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan a explicat că gospodăriile își vor alege un consultant fiscal de la stat sau un reprezentant în relația cu Fiscul: “Nu este în scop comercial, este în scop de a gospodări împreună, de a-și gestiona nevoile familiale, pentru că vorbim de o familie, dacă sunt înrudiți, sau vorbim de condiția de a nu fi rude, dacă sunt în aceeași curte. Și atunci, dacă ei acceptă, declară că sunt de acord să-și constituie această gospodărie, să dea această semnătură, atunci veniturile persoanelor din gospodărie se judecă împreună.

Ministrul a mai explicat marți seara, la finalul ședinței de guvern, că principala facilitate este deducerea unor anumite cheltuieli, cum ar fi cursurile pentru copii, meditații, vacanțele petrecute în România sau facturi din domeniul medical, posibil și asigurări private de sănătate sau pensiile private obligatorii, contribuțiile la pilonul II de pensii.

Mai mult, este posibilă introducerea unei “chei de rambursare” de 1.200 lei pentru fiecare copil aflat în întreținere în gospodărie: „La o familie cu doi copii, pe lună, vom avea deducere fiscală de 5.000 de lei, ceea ce înseamnă 60 de mii pe an”, a exemplificat ministrul Fondurilor europene, Rovana Plumb, la Digi24.

Un alt avantaj al acestui mod de impozitare, susțin oficialii, este că cetățenii vor fi mai atenți cu păstrarea și solicitarea tuturor bonurilor fiscale de la comercianți, pentru a face dovada unor eventuale deduceri. În această privință, va exista chiar un prag de reducere pentru un anume volum al bonurilor păstrate.

În privința consultanților fiscali care ar urma să gestioneze impozitarea gospodăriilor, reprezentanții guvernului au spus că aceștia vor fi selectați dintre cei 30.000 de angajați ai ANAF, într-un corp al consultanților fiscali pentru persoane fizice: “Avem peste 7 milioane de gospodării, vom avea undeva la 35 de mii de consultanți. Aceste cifre sunt în discuții. Un consultant să nu poată avea grijă de mai mult de 200 de gospodării. El va putea plăti și taxele în numele lor, ca să nu mai stea la ghişee”, a declarat unul dintre secretarii de stat din ministerul Muncii.

Trebuie menţionat însă că, în urmă cu puţin timp, Preşedintele ANAF a declarat, la Palatul Victoria, că instituţia pe care o conduce are un deficit de 3.000 de posturi şi că un inspector fiscal nu poate fi şi consultant fiscal.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu cum se face, dar partidul meu, social democrat, spun al meu pentru ca eu sint unul din cei multi din tara asta care asteapta ca el, partidul, sa-si arate si tarele in privinta unor masuri cu adevarat sociale, ci nu de tipul celor care “da cu o mina si ia cu doua sau chiar cu mai multe”. Aceasta masura fiscala este o jupuire mascata a noastra a celor amariti. Ma asteptam sa anuleze magaria pe care a introdus-o un alt guvern social democrat, si ma refer la impozitul pe suprafata, care atit de tare ne-a ajutat pe noi fraierii, ca nu pot spune ca ne mai putem numi tarani, incit am fost obligati de acest bir sa ne descotorosim de pamintul pe care l-am dobindit cu atit de mult efort, acesta devenind ca un fel de capusa pentru veniturile noastre si-asa aproape inexistrente, pe care iata, se doreste sa fie impozitate intr-un mod similar, doar ca probabil, masca este ceva mai draguta si nu atit de infioratoare ca celelalte sub care sintem mereu usurati de banii pe care uneori nici nu-i cistigam. Daca are cineva de cistigat din treaba asta? Au cei care abia asteapta, ca si pina acum, sa ne sufocam si sa ne instrainam si cit ne-a mai ramas din pamint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here