Au trecut trei ani de la intrarea în vigoarea a Noului Cod penal, dar este un moment mai mult decât bun pentru a ne aminti modificările aduse în legislaţie asupra prevederilor referitoare la  infracţiunile de corupţie şi pedepsele asociate acestora. Vorbim despre luarea şi darea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă, aruncând totodată o privire şi asupra pedepselor modificate (reduse sau majorate), odată cu aplicarea Noului Cod penal.

 

Va rugam acceptati cookie-uri de marketing marketing pentru a vizualiza acest video.

Luarea de mită

Ce este? Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri.

Cum se pedepseşte? Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Cum se pedepsea înainte? Închisoare de la 3 la 12 ani (art. 254 din Codul penal din 1968), limita superioară fiind mai mare cu doi ani (pedeapsă redusă de la 1 februarie 2014).

Prevederi speciale? Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent. 

Darea de mită

Ce este? Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate mai sus, în cazul luării de mită.

Cum se pedepseşte? Se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cum se pedepsea înainte? Închisoare de la 6 luni la 5 ani (art. 255 din Codul penal din 1968), limita inferioară fiind mai mică cu 1 an şi 6 luni iar cea superioară cu doi ani (pedeapsă înăsprită de la 1 februarie 2014).

Prevederi speciale?

  • fapta nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita;
  • mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta;
  • banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, dacă acestea au fost date prin constrângere sau date după denunţul făcut anterior;
  • banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent. 

Traficul de influenţă

Ce este? Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri.

Cum se pedepseşte? Se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cum se pedepsea înainte? Închisoare de la 2 la 10 ani (art. 257 din Codul penal din 1968), limita superioră fiind mai mare cu trei ani (pedeapsă redusă de la 1 februarie 2014).

Prevederi speciale? Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent. 

Cumpărarea de influenţă

Ce este? Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri.

Cum se pedepseşte?  Se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cum se pedepsea înainte? Închisoare de la 2 la 10 ani (art. 61 din Legea nr. 78/2000), limita superioră fiind mai mare cu trei ani (pedeapsă redusă de la 1 februarie 2014).

Prevederi speciale?

  • făptuitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta;
  • banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, dacă au fost date după denunţ;
  • banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscării, iar dacă acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Eu a trebuit sa fac actele la consolatul romin in Italia deoarece eram mai aproape si economisesc
    Sì am rugat pe Sora mea sa ma ajute dar ce se intimpla ca acum sa imi vad documentele imi cere bani ca sa le pot avea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here