20 Septembrie, 2017

Ce prevede Noul Cod de Procedură Penală 2014: Rezolvarea acţiunii civile în procesul penal

Noul Cod de Procedură Penală 2014, Partea Generală, Titlul II. Acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal, Capitolul II. Acţiunea civilă, art.25. Rezolvarea acţiunii civile în procesul penal.

Rezolvarea acţiunii civile în procesul penal

Art. 25 -

(1) În caz de condamnare, instanţa se pronunţă prin aceeaşi hotărâre şi asupra acţiunii civile.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 25, paragraful (1), este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.

NCPP.Rezolvarea actiunii civile1
(2) Când acţiunea civilă are ca obiect repararea prejudiciului material prin restituirea lucrului, iar aceasta este posibilă, instanţa dispune ca lucrul să fie restituit părţii civile.

(3) Instanţa, chiar dacă nu există constituire de parte civilă, se pronunţă cu privire la desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris sau la restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii.

(4) Când prin desfiinţarea înscrisului sau prin restabilirea situaţiei anterioare pot fi afectate drepturile terţilor, instanţa disjunge acţiunea şi o trimite la instanţa civilă.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, paragraful (4) al art. 25 va fi abrogat. 

NCPP.Rezolvarea actiunii civile2
(5) În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f), i) şi j), instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 25, paragraful (5), este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. 

NCPP.Rezolvarea actiunii civile3
AtenţieDe asemenea, de la aceeaşi dată se introduce la art. 25, paragraful (6), al cărui conţinut poate fi urmărit mai jos.

NCPP.Rezolvarea actiunii civile4
Codul de Procedură Penală 2010, modificat, intră în vigoare de la 1 februarie 2014, conform Legii nr. 255/2013, care abrogă Codul de Procedură Penală din 1968. Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro.

comentarii

Despre autor  ⁄ Lege5

Ca profesioniști, cu toții ne dorim să identificăm modificările legislative rapid și să evităm erorile. Dacă până acum această activitate consuma timp și resurse, azi ne putem baza pe softul Lege5 pentru această sarcină. Având un motor de căutare performant, Lege5 procesează informația și oferă rezultate exacte la nivel de paragraf în câteva secunde. O performanță, dacă ținem cont de faptul că softul conţine o bază de date complexă: atât legislația românească și europeană, cât și jurisprudența românească și europeană. Lege5 a fost gândit pentru oameni activi și mobili. De aceea, am creat variante care se potrivesc oricărui dispozitiv şi stil de lucru. Click aici şi află mai multe.

Fara comentarii

Scrie un comentariu