Noul Cod de Procedură Penală 2014, Partea Specială, Titlul I. Urmărirea Penală, Capitolul II. Sesizarea organelor de urmărire penală, Secţiunea a 2-a. Plângerea prealabilă, art.295-298.

Plângerea prealabilă

Art. 295.

(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.

(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.

(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1) – (6) şi (8) se aplică în mod corespunzător. urmărire penală, Secţiunea a 2-a.Plângerea prealabilă, art. 295 – 298. 

Termenul de introducere a plângerii prealabile

Art. 296.

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.

(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 296, paragrafele (2) şi (3), este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.

Plangerea prealabila1
(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.

(5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

Obligaţiile organului de urmărire penală în procedura plângerii prealabile

Art. 297.

(1) La primirea plângerii prealabile, organul de urmărire penală verifică dacă aceasta îndeplineşte condiţiile de formă şi dacă a fost depusă în termenul prevăzut de lege. În cazul în care constată că este tardivă, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate împreună cu propunerea de clasare.

(2) Dacă într-o cauză în care s-au făcut acte de urmărire penală se constată că este necesară plângerea prealabilă, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi o întreabă dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul de urmărire penală continuă cercetarea. În caz contrar, înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

Procedura în cazul infracţiunii flagrante

Art. 298.

(1) În caz de infracţiune flagrantă, organul de cercetare penală este obligat să constate săvârşirea acesteia, chiar în lipsa plângerii prealabile.

(2) După constatarea infracţiunii flagrante, organul de urmărire penală cheamă persoana vătămată şi, dacă aceasta declară că face plângere prealabilă, continuă urmărirea penală. În caz contrar, organul de cercetare penală înaintează procurorului actele încheiate şi propunerea de clasare.

Atenţie! De la 1 februarie 2014, noua formă a art. 298, paragraful (2) , este cea înfăţişată în partea dreaptă a imaginii, cu verde. Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragraf) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.

Plangerea prealabila2

Codul de Procedură Penală 2010, modificat, intră în vigoare de la 1 februarie 2014, conform Legii nr. 255/2013, care abrogă Codul de Procedură Penală din 1968. Actele normative referitoare la acest subiect pot fi consultate pe Lege5.ro.

comentarii

1 COMMENT

  1. as vrea sa stiu cand intra in vigoare noua formula a mallpraxis care favorizeaza pacientul prin neplata specialistului,astfel usurand ,si,adaptandu-ne la uniunea europeana.nu vad de ce un medic,are dreptul sa imi distruga viata ,sa nu fie pedepsit,sau sa nu plateasca daune,ca a facut dintru-n om activ,sanatos,sportiv, o carpa de sters pe jos.de ce inspectoratul sanatatii publice din teritoriu, nu respecta drepturile omului si juramantul pe care l-au depus.

  2. Buna ziua,as vrea sa stiu ce acte am nevoie sa depun o plangere la tribunal pentru neplata ultimului salariu si a concediului de odihna pe anul trecut. Va multumesc!

  3. Ma intereseaza aceeasi intrebare afisata mai sus, unde as putea sa ma adresez si care sunt etapele de rezolvare a acestei probleme, referitor la retinerea salariului, deja sau adunat 9 lune. Dupa Codului Muncii – angajatorul poate fi sanctionat conform art. 57 al Codului Contravenţional “Încălcarea termenelor de plată a salariilor, pensiilor, burselor, indemnizaţiilor şi de efectuare a altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie” La ce instanta se depune plangerea?

    Va multumesc pentru colaborare.

  4. Buna ziua. As vrea sa stiu care e diferenta intre plangere prealabila si plangere penala. Motivul pentru care pun aceasta intrebare include urmatoarele detalii: in septembrie 2014, sotia a fost accidentata pe trecerea de pietoni de un taximetrist. Dupa externare, examinare la Medicina Legala, pe 28.10.2014 am fost la ofiterul care se ocupa de caz unde a depus plangere penala, la biroul acestuia; pana in momentul depunerii acesteia, dosarul de la Medicina Legala nu ajunsese la Politie; numele taximetristului mi l-a spus doar mie politistul care se ocupa de caz; l-am intrebat pe politist ce este plangerea prealabila si daca trebuie facuta, dar nu mi s-a dat nici un raspuns. Va multumesc.

  5. buna dimineata,va rog mult sa imi dati un raspuns la urmatoarea problema.in data de 20.12.2014 m am angajat la o firma de constructii pe perioada nedeterminata iar pana in ziua de azi nu am primit nici un salariu ma tot minte din zi in zi ca va plati.pot face si o plangere si la politie.angajatoru este din timis si a inchiriat o casa in fetesti ialomita din zona mea.acum banuiesc ca vrea sa fuga.mai imi pot recupera salariile.multumesc

  6. Buna ziua. Doresc sa stiu : o plingere penala depusa in anul 2014, poate fi activa dupa doi ani ? Adica investigatorul sa cheme suspectul pentru a i se aduce la cunostinta invinuirea si a i se cere declaratie dupa doi ani de la depunera plingerii penale ? Multumesc

    • Buna ziua.Acceasi intrebare am si eu. O plangere facuta in noiembrie 2015-pana in febreuarie 2017 cand un politist a sunat, nu s-a intamplat nimic. Se mai poate lua in considerare?
      Multumesc.

  7. Buna ziua! As vrea să știu și eu 2 plângeri penale când pleacă din poliție și ajung la parchet? Si o plângere penală depusă la parchet când are o incepere sau o rezolvare sau ceva..Sunt intro situatie destul de grea și nu prea știu ce să fac..Sunt 5 de cand am făcut plângere și la parchet și la poliție că fostul soț mi-a furat tot din casa și nimeni nu făcut nimic.Nici politia și nici parchetul? Cui trebuie să mă adresez sa pot rezolva ceva? Multumesc

  8. Buna ziua unde pot depune o plagere contra unui interlop care m-a atacat cu un cutit,acesta are relatii si ma tem pentru viata si bunurile familiei mele ? Mai sant cateva zile si se implinesc 3 luni de la atac.

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici