Custodia comună legală oferă dreptul ambilor părinţi, pe lângă drepturile pe care le are orice părinte, care nu a fost decăzut din drepturile părinteşti, să se implice în creşterea și educarea minorilor, prin participarea la deciziile cu privire la copii.

În custodia comună legală părinţii au drepturi egale în luarea deciziilor cu privire la bunăstarea copilului. Deciziile de zi cu zi se iau de către acel părinte care are în grijă pe copil la acel moment, în timp ce deciziile importante trebuie luate de comun acord.

Potrivit art. 396 Noul Cod civil, instanţa de tutelă hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor, pe care îi ascultă.

Spre deosebire de legislaţia anterioară care prevedea că minorul urma să fie încredinţat unuia dintre părinţi prin sentinţa de divorţ, Noul cod prevede în art. 397 alin. 2 că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, în afara de cazul în care instanţa decide altfel.

Totuşi, dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa poate hotărî că autoritatea părintească să fie exercitată doar de către unul dintre părinţi. Cu toate acestea, celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Foarte important de reţinut este şi faptul că, după intrarea în vigoare a Noului Cod civil, persoanele divortaţe înainte de această dată vor putea solicita custodia comună a copiilor, chiar dacă aceştia fuseseră încredinţaţi celuilalt soţ prin hotărâre judecătorească.

Astfel, potrivit prevederilor art. 403 “în cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului”, iar art. 46 din Legea de punere în aplicare a Codului Civil prevede că “Dispoziţiile hotărârilor judecătoreşti privitoare la relaţiile personale şi patrimoniale dintre copii şi părinţii lor divorţaţi înainte de intrarea în vigoare a Codului civil pot fi modificate potrivit dispoziţiilor art. 403 din Codul civil.”

O altă reglementare prevede şi posibilitatea ca, în cazul în care unul dintre părinţi nu îşi respectă condiţiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge, din nou, în instanţă. În acest caz,  judecătorii vor putea stabili dacă se aplică din nou custodia unică.

Instanţa de tutelă, prin hotărârea de divorţ, stabileşte şi contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Av. Colţuc Marius

comentarii

18 COMENTARII

 1. cum poate o mama al carei copil ia fost luat de catre sot (,dar care defapt au custodie comuna asupra minorului’) si dat in grija unei alte femei ,cu care actualul tata traieste, sa isi recupereze copilul? mi se pare anormal sa ii fie luat unei mame copilul si sa fie crescut de o alta femeie pe motiv ca mama a ramas fara servici ,iar cealalta dispune de bani dupa bunul ei plac

  • Inteleg ca acest copil al dvs a fost incredintat spre crestere si educare fostului sot , deoarece e imposibil ca o instanta de judecata sa acorde un copil sprec crestere si educare tatalui doar pentru ca dvs nu aveti loc de munca. Ar trebui sa prezentati motivele pentru care s-a ajuns ca fostul sot impreuna cu alta persoana sa aiba grija de minor.pentru a primi un raspun corect prezentati situatia dvs juridica actuala.

 2. Sotia mea a bagat divortu si nu ma lasa sa vad copilul numa la gradinita ma duc sal vad.
  Cum se procedeaz cu custodia comuna, cind se pronunta divortul trebuie sa depun si cererea de custodie comuna a copilului sau inainte de pronuntari. Ea a depus dosaru pe 10.04.2013 .As vrea sa nu i-mi bag avocat ca nu sunt into stare buna financiara. Pot pierde ceva ca ma duc fara avocat la divort?
  Suntem amandoi deacort cu divortul , dar ma intereseaza copilul cel mai mult, el va sta la ea mai mult ca este cu gradinita in localitatea unde sta ea si eu spau intr-o localitate vecinata,doar eu vreau sal iau 2-3 uichenduri pe luna si vacantele sa le inpartim in jumatate pe cat posibil.
  Va multumesc.

 3. fiul si fosta nora vor sa divortese au un baietel de 10 ani impreuna fiul meu acum locuieste in franta iar nora in italia copilul se afla la nora mea dar fiul meu de comun acord cu fosta sotie vor ca fiul lor sa mearga in vacante la tatal in franta pentru a nu merge mereu la ambasada pentru procura o custodie comuna ar fii binevenita va rog sa mi spuneti cum trebuie sa procedeze va multumesc

 4. Am divortat de sotul meu in 2007, copilul mi-a fost incredintat mie , pana in octombrie 2012 nu a platit nici o pensie de intretinere, iar 2014 m- a dat de custodie comuna si program de vizita. Eu sunt de acord de vizita , dar de custodie comuna nu , pentru ca o sa -mi puna numai bete in roate. Intrebarea mea este : eu am cheltuieli scolare si sportive, dar el nu ma ajuta la nici un fel de cheltuiala, mai bine zis eu sunt cu obligatiile si el cu drepturile spunandu-mi ca nu este obligat sa imparta nici o cheltuiala cu mine pt ca imi plateste pensie de intrtinere in valoare de 150ron , iar de restul nu-l intereseaza ce i da el copilului nu trebuie sa ma bag.Dar cel mai rau ii spune copilului sa nu mai practice sportul si anume JUDO pt ca nu mai creste sau ii spune ca isi deformeaza piciorul sau ca ii deplaseaza pleura plamanului, prin urmare il pune la cale sa nu mai faca sport. Nu mi se pare corect copilul practica de 3 ani acest sport si a ajuns la un nivel foarte bun dar cel mai mult ca ii place ce face si este ambitios si asa a ajuns vicecampion pe tara .Tot ce face el e sa se razbune pe mine prin copil . Cum pot eu sa iau acest drept mai ales ca eu am o groaza de dovezi si inscrisuri si tot el castigat acest drept dar nu mi se pare corect si o ultima inttrebare: cheltuielile pe care le am cu copilul trebuie sa plateasca si el sau numai eu, pentru ca in noul cod civil nu specifica impartirea cheltuielilor pentru copil?

 5. buna! traiesc in concubinaj cu cineva de 10 ani si avem o fetita de 9 ani.precizez ca fetita este recunoscuta de catre tatal ei si poarta numele de familie a tatalui.acum tatal vrea sa isi refaca viata si ma ameninta ca fetita este a lui si ca eu pot sa plec din casa in care locuim de vreo 3 ani si pe care tatal fetitei a cumparat-o prin credit imobiliar si doar el apare proprietar!!!!!!!!!!!!!!VA ROGGGGG sa ma sfatuiti ce se poate face!!!!!nu stiu care sunt drepturile mele ca mama……eu vreau ca fetita sa locuiasca acolo in continuare cu mine si sunt dispusa sa preiau eu ratele apartamentului(lucrez si imi pot permite acest lucru).Dar se poate sa nu am nici un drept asupra locuintei sau sa imi fie luata fetita doar din cauza ca nu suntem casatoriti sau din cauza ca nu apar in actele apartamentului?VA ROG SA IMI SPUNETI CU CINE SA IAU LEGATURA?CU UN AVOCAT SAU CU UN MEDIATOR?

 6. Buna. Am divortat si eu anul trecut iar custodia copiilor comuna .( Avem 2 )iar domiciliul a fost stabilit la tata, eu fiind plecata la munca in anglia. Problema este ca .am venit in vacanta 3 saptamani acasa iar tatal refuza sa imi lase copii si el spune ca am drept sa ii vad doar la domiciliul lui. Ceea ce eu nu cred ca inseamna o custodie comuna! Puteti sa mi dati un sfat? Copilul cel mic plange ca vrea sa stea cu mine cat sunt in tara dar tatal refuza sa il lase. Relatiia dintr e noi este foarte deteriorata nefiind o idee buna sa stam mai mult de cateva minute langa olalta! Multumesc anticipat!

 7. Buna ziua.Am o intrebare si as dori sa ma ajutati .Am divortat anul trecut , am doi copii , avem custodia comuna iar copii au domiciliul la tata .Acum in schimb copiii vor sa se mute cu mine iar el nu ii lasa mai mult ii ameninta si a inceput sa ii santajeze .Ce pot sa fac in privinta asta sa imi pot lua copii la mine ? Va rog daca se poate sa imi dati un raspuns

 8. Bună ziua! Aș vrea să mă ajutați și pe mine cu un sfat .Am trăit în concubinaj cu un om 8 ani de zile acum 8 luni de zile mam dat afară din casă și fetițele au rămas la el dus la poliție că mă bătut mia ars tot acte etc și acum vă rog să mă ajutați cu un sfat eu nu am casă etc El are bani mulți și mă amenință că no săai văd fetițele că sunt a lui ce pot fc….ca sami iau fetițele că fetițele plin că vor la mine pentru că el este foarte violent așa a fost în toți acești ani .Vă mulțumesc!!!

 9. L-am dat in judecata pe concubinul meu pt amenintare si evacuare din locuinta unde stam cu chirie ,el vrea sa se impace cu mine dar 6 luni nu are voie sa se apropie de mine si de casa in care locuim.Este pentru a patra oara cand ne judecam,de trei ori mi+am retras reclamatiile acum procuroarea mi-a spus ca daca ma mai impac cu el imi va lua copii
  Credeti ca imi poate lua copii ce am de facut sa nu mi-i ia daca ma impac cu el,va rog astept un raspuns din partea dumneavoastra va multumesc

 10. Sunt divortata cu custodie in Comun cu fostul sot. ..deoarece nu isi respecta decizia de divort.mai mult prinvind cresterea si educarea copiilor nici atat. , cum Pot obtine doar eu custodia copiilor ? va multumesc

 11. Buna seara.Am un copil dintr o relatie,tatal copilului pana la varsta de 4 luni a refuyat sa recunoasca ca e copilu lui,a 7 luni la recunoscut,dar nu ajuta cu nimic practic,ami creaya stari de tensiune mie si copilului ami impune voina…,ma injura si etc are un comportament foarte neadecvat,plangeri la politie au fost vri o 5 dar fara reyultate…de la 7 luni ami lua copilu de la piept de nenumarate ori pe 1 noapte sau 2… nu dorea sa intoarca…politia nu facea nimic.venea la mine lua copilu se incuiea intr o alta odaie si nu ma lasa sa intru …copilu plangea ore in sir…si nu mi dadea voie sa mi linistesc copilu++ il stringea in brate tare ca pe un matur auyeam cum copilu icneste…il intrebam ce se intimpla el ami spunea ca oasele copilului plenesc si se aud… si se radea….mereu ma preseaya moral si pisihic chiar si ma ameninta ca va stringe toate plangerile puse inpotriva lui si ma va da in judecata…si judecata ma va inpune sa ma duc la casa de nebuni….de nenumarate ori fuma linga copil la volanul masinii din cauya asta copilu a facut brusk o pneomonie mai nu am pierdut copilu……mereu cand ami intra in casa ami controleaya toate odaile sa vada daca nu i nimeni probabil….si dupa ma preseaya moral si pisihic cu injurari si cu amenintari…Mentioney ca eu singura cresc copilu nu am apsolut nici un ajutor de la..nu am vayut macar un scutec ne mai vb de altceva… el mi o luat actele copilului si nu le pot scoate nici cu ajutoru politiei …ma lupt deja de un an jumate…..am facut pana la urma un dublikat certificatului de nastere a copilului ,intrţo yi mi o iybit geanta si mi o cautat in geanta a austras informatie ce o detineam inpotriva lui de datele mai vechi si mi o luat si dublikatu copilului meu cica ma va pune sa achit amenda ca am facut alt certificat fete i.Pentru D.zeu am nevoie de un sfat la cine sa ma mai adresez ca ami oamoara viata si mi traumeaza copilu si pe mine+legea nu functioneaza nimeni nu intervine sa l puie la respect …pentru ca el e inspector vamal…

 12. Mentionez ca in fata judecatii si autoritatţii neaga toate faptele lui crude,si nustiu de ce toti il cred,stie bine sa monotorizeze si sa manipuleye oamenii…dar de fapt este un monstru de om.Ajutor cum pot parasi tara ca sa scap de el,copilu e in familia lui iar eu in alta familie.In fata judecatii a mintit ca el ami ofera ajutor casa in oras medici specialisti p copil…si multe altele dar eu ma refuz.Mentionez ca am foarte mare grija de copil am o casuta cu conditii de viata…der ma mai invinuieste ca eu nu caut de sanatatea copilului……..dar nu este asa mereu am mers la medic cu copilu regulat ….el vrea sa mi distruga viata si copilu…copilu nici nuţl recunoaste tipa pana leasina cand il vede nu vrea la el…dar el il ea fortat…mi se rupe inima…Ajotor ce ma sfatuiti…._

 13. Buna seara!!! Ma poate ajuta si pe mine un.avocat cu un raspuns? Avem custotie comuna are program de vizita fostu da nu sio respecta….si are obligatia de ami da pensie alimentara la copii (is gemeni)….si el nu imi da pensie alimentara si nici oree.de vizita nu si le respecta….vine asa la cateva luni si vrea copii pt o zi doua sau o sapt…..i am dat odata sau de doua ori si dupa nu a mai dat pensia si nici nu sa interesat de copii nici la cresa nu a contribui cu nimic si acum ultima oara a venit cu marori sa vada ca nu i dau copii si a zis ca dak nui dau de o ne.plangere si mi se face dosar penal…..e adevarat??? Chiar numai eu am obligatia de a respecta ce cere el si dak eu nu primesc pensia si nu contribuie cu nimic fiindca zice ca nu lucreaza….eu pot fi trasa la raspundere si el nu??

 14. Buna ziua imi puteti spune va rog dacă eu am divorțat de soț și custodie e comuna iar fetita e la mine .soțul nu a plătit pensie de 2 ani si nici cheltuielile nu lea facut .ce trebuie sa fac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here