19 Februarie, 2018

Noul Cod al insolvenţei este neconstituţional şi vechile reglementări vor reintra în vigoare!

În urma şedinţei din 29 octombrie, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis excepţia de neconstituţionalitate privind noul Cod al insolvenţei -ridicată de Avocatul Poporului- şi, totodată, a decis că întreg actul normativ este neconstituţional.

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului se referea la art. 81 alin. (3) şi art. 348 din OUG nr. 91/2013.

Cu toate că decizia n-a fost publicată încă în Monitorul Oficial, aceasta a fost făcută publică în întregime pe site-ul Curţii.

Astfel, din decizie reiese că judecătorii CCR-ului au considerat Ordonanţa de urgenţă nr. 91/2013 ca fiind lipsită de claritatea şi previzibilitatea necesare aplicării.

Totodată, Curtea a precizat că urgenţa reglementării domeniului nu este explicată în mod clar. Iar atât timp cât nu sunt îndeplinite condiţiile pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, Guvernul nu poate interveni într-un domeniu deja reglementat de Parlament.

După publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României (Partea I), prevederile OUG nr. 91/2013 vor fi suspendate, iar vechile reglementări vor reintra în vigoare.

» Decizia CCR nr. 447 din 29 octombrie 2013 poate fi consultată integral AICI (fişier PDF).


Sursa: CCR

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Fara comentarii

Scrie un comentariu