Guvernul a aprobat Strategia Națională pentru Adaptarea la Schimbările Climatice (SNASC) pentru perioada 2024-2030, având în vedere și perspectiva anului 2050. Această strategie vizează întărirea capacității României de a face față efectelor schimbărilor climatice, conform angajamentelor internaționale asumate prin Acordul de la Paris și legislația europeană.

Scopul principal al strategiei este protejarea cetățenilor și comunităților vulnerabile împotriva impactului schimbărilor climatice, cum ar fi seceta, inundațiile și fenomenele meteorologice extreme, prin implementarea unor politici publice adecvate și responsabile.

SNASC urmărește îmbunătățirea adaptabilității sistemelor socio-economice și ecologice ale României, atât până în 2030, cât și până în 2050. Strategia facilitează adaptarea integrată și durabilă a societății și economiei la schimbările climatice previzionate, prin stabilirea unor obiective și măsuri sectoriale specifice.

Planul Național de Acțiune (PNASC) include măsuri pentru sectoare esențiale precum resursele de apă, păduri, biodiversitate, sănătate publică, educație, patrimoniu cultural, agricultură, energie, transporturi și turism. Strategia promovează soluții bazate pe natură și adaptarea ecosistemică, subliniind importanța conservării biodiversității și serviciilor ecosistemice pentru dezvoltarea durabilă.

În elaborarea strategiei, s-au avut în vedere vulnerabilitățile specifice ale unor sectoare, inclusiv agricultura și sistemele de apă, și s-au promovat soluții bazate pe natură și ecosisteme.

Adoptarea SNASC este crucială pentru obținerea unui împrumut de 466,9 milioane Euro de la Banca Mondială, destinat dezvoltării de politici de gestionare a riscurilor de dezastre. Acest sprijin financiar va sprijini implementarea măsurilor necesare pentru reducerea vulnerabilității României la riscurile climatice și promovarea unui model de dezvoltare sustenabilă.

A se vedea Hotărârea nr. 1010/2024 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind adaptarea la schimbările climatice pentru perioada 2024-2030, cu perspectiva anului 2050

Vez aici alte articole despre măsurile de adaptare la schimbările climatice

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here