Guvernul României a aprobat, marți, ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”.

Aceasta prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. În cazul consumatorilor casnici, prețurile vor fi plafonate la 0,80 lei pe kwh (în cazul energiei electrice) și 0,31 lei/kwh în cazul gazelor naturale, indiferent de consum. Măsurile prevăzute în OUG se aplică începând cu 1 februarie, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„… începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 0,80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 0,37 bani pe kW la 0,31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi, practic, vor plăti 0,68 de bani pentru energia electrică şi circa 0,22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele incluse”, a arătat oficialul.

În cazul consumatorilor non-casnici și industriei alimentare, prețurile vor fi plafonate la 1 leu/kWh pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale.

Ordonanța de urgență adoptată, azi, de Executiv prevede amenzi de până la 200.000 de lei pentru furnizorii de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

În ordonanţa de urgenţă este prevăzută şi posibilitatea ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să aplice amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege.

„În plus faţă de acest lucru am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările, pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor aceste legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile. Ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente”, a explicat Virgil Popescu.

Potrivit declaraţiilor, noua schemă de plafonare și compensare a facturilor la energie nu se aplică retroactiv

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here