21 August, 2019

Noua procedură de restituire a taxelor auto, aplicabilă din 4 iunie 2018

Ordinul nr. 448/2010/2018, în vigoare din 4 iunie, aprobă procedura de restituire, pe cale administrativă, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a dobânzilor aferente acestora.

Restituirea sumelor se face pe baza cererii depuse de contribuabil la organul fiscal central competent în administrarea acestuia.

Cererea trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită contribuabilului, precum şi elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului şi datele de identificare ale autovehiculului, respectiv marca, tipul/varianta, numărul de înmatriculare şi numărul de identificare, pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule/ taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule.

Dreptul contribuabilului de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, respectiv la 7 august 2017, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererea de restituire se depune, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.

Restituirea efectivă a sumelor se efectuează de către unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, astfel:

 • taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
 • timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

În vederea restituirii sumelor, organul fiscal central competent, prin compartimentul de specialitate, procedează la verificarea datelor din evidenţa analitică pe plătitori sub aspectul existenţei unor eventuale obligaţii de plată neachitate înregistrate de către contribuabil şi aplică în mod corespunzător dispoziţiile Ordinului MFP nr. 1.899/2004 pentru aprobarea Procedurii de restituire şi de rambursare a sumelor de la buget, precum şi de acordare a dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depăşirea termenului legal. 

După verificare, organul fiscal central competent constată şi operează eventualele compensări cu obligaţii fiscale restante existente în evidenţa pe plătitor la data restituirii şi întocmeşte în 3 exemplare următoarele documente:

 • Decizie privind compensarea obligaţiilor fiscale;
 • Notă privind restituirea/rambursarea unor sume;
 • Decizie de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobânzilor în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget.

În vederea programării contribuabililor pentru care vor fi restituite sumele rămase ca urmare a efectuării eventualelor compensări, organul fiscal central competent întocmeşte Borderoul privind programarea plăţii sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi a dobânzilor aferente acestora.

Restituirea sumelor cuvenite contribuabililor se efectuează prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire.

După efectuarea restituirii sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, organul fiscal central competent calculează dobânda cuvenită contribuabilului, în cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai târziu de termenul stabilit prin ordonanţa de urgenţă pentru restituirea taxelor/timbrului.

Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează asupra sumei de restituit care se înmulţeşte cu numărul de zile aferent perioadei cuprinse între data perceperii taxei/timbrului şi data restituirii efective şi cu nivelul dobânzii prevăzut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, respectiv 0,02%/zi.

Sumele de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, dobânzile aferente stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive, precum şi cheltuielile băneşti stabilite de aceste instanţe şi orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silită, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire, precum şi cele care devin executorii după data de 31 august 2018.

Sumele stabilite de instanţa judecătorească prin hotărâre definitivă se restituie de către organele competente astfel:

 • taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
 • timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

În situaţia în care instanţa judecătorească dispune plata dobânzii cuvenite contribuabilului, data de la care aceasta se calculează se stabileşte astfel:

 • în cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii prevăzute de Codul de procedură fiscală, dobânda se calculează conform dispoziţiilor art. 182 din acest act normativ sau de la data stabilită de instanţele de judecată prin hotărâre judecătorească definitivă, după caz;
 • în cazul în care s-a stabilit acordarea dobânzii legale, dobânda se calculează de la data la care solicitantul a plătit taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule sau data stabilită de instanţele de judecată prin hotărârea judecătorească definitivă, după caz.
comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  Vasile
  iunie 5 2018

  Am cumparat masina noua LOGAN , in anul 2007 , iar in anul 2017 am vandut-o . Cine recupereaza taxa eu (vechiul proprietar ) sau actualul proprietar ??

  • Răspunde
   Ionuț
   august 8 2018

   Tu recuperezi taxa auto(vechiul proprietar) pt ca ai plătit tu taxa.E normal sa o incasezi tu,in hârtiile care trebuie depuse la dosar pt recuperarea taxei auto, figurează numele celui care a plătit si nu o poate încasa altcineva.

  • Răspunde
   Bogdan
   august 8 2018

   Doar cine a platit taxa o poate recupera. Adica tu!

 • Răspunde
  iunie 6 2018

  De unde iau o adeverinta de asigurat de sanatate daca am teren agricol in arenda si arendatorul plateste impozit pe venit pentru mine? Multumesc

 • Răspunde
  iunie 6 2018

  numai cu hotarare judecatoreasca beneficiezi de restituire sau toata lumea care a platit taxa?

  • Răspunde
   Ionuț
   august 8 2018

   Toată lumea are dreptul sa isi recupereze taxa care au platit-o.(cu si fără hotărâre judecătorească)

 • Răspunde
  Ana
  august 11 2018

  Pentru recuperarea taxei de timbru, proprietarul trebuie sa aibe cont bancar sau poate folosi contul bancar al unui membru din familie?
  Multumesc

 • Răspunde
  ELENA
  august 14 2018

  Unde se depune cererea pentru restituirea taxei daca intre timp mi-am schimbat domicilul?
  Multumesc

 • Răspunde
  Elena
  august 17 2018

  Bună ziua,am primit suma plătită privind taxa pe poluare ,dar nu și dobânda cuvenită.In ce termen de la restituirea sumei se primește și dobânda?? Mulțumesc.

  • Răspunde
   Andreea
   decembrie 10 2018

   Buna ! Ai print dobânda pana la urma?

 • Răspunde
  Nico
  august 19 2018

  E normal ca pentru o taxa perceputa ilegal in anul 2007 sa se plateasca o dobanda de 0,02%? Daca eu as fi avut o datorie la fisc din acelasi an ce dobanda as fi fost obligat sa platesc?Intre 2007 si 2016 dobanda fiscala a scazut de la 0,1 la 0,02% dar ar trebui calculat diferentiat pentru fiecare caz particular si nu aplicat procentul de 0,02% pentru toate datoriile. Eu unul ma duc in instanta sa-mi caut dreptatea. M__E PSD!!!

 • Răspunde
  august 21 2018

  Am cumpărat un autoturism Opel în anul 2009, adus din Germania, de la primul proprietar din Ro, eu fiind al doilea proprietar în Ro.Îl am și acum autoturismul.Cine recuperează taxa auto?
  Vă mulțumesc!

 • Răspunde
  Titeanu
  august 22 2018

  Dacă nu am bifat căsuțele cu taxele plătite cum se procedează?Cei de la finanțe stiu ce au de facut?

 • Răspunde
  Marian
  august 29 2018

  Am cumparat doua autoturisme an 2008-2009 Leasing,prin SC.MAROCANU SRL,eu find ADMINISTRATOR,iar firma a intrat an insolventa ;Cum recuperez taxa auto??

 • Răspunde
  nicolae
  septembrie 2 2018

  Din Decembrie 2017, am Hotarare Judecatoreasca, pentru recuperarea de Timbru de Mediu, tot la aceea data am depus actele la ANAF, am inteles ca acum dupa data de 1 septembrie 2018, se poate, restituii, toti odata si cu dobanda ? cum este cu cele 120 de zile dupa data de 1 septembrie ? daca se depaseste acest termen limita ???? DIN LIPSA DE FONDURI, TOCMAI EI !!! ce este de facut incontinuare ??? Apelat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, MULTUMESC PENTRU RASPUNS

 • Răspunde
  George
  septembrie 12 2018

  Am primit bani pe taxă,dar bani pe dobândă nu, au trecut mai bine de 30 de zile de când am primit bani pe taxă auto, am inteles că în termen de 15 zile ar trebui să cireș e și bani din dobândă. Ce se întâmplă?

  • Răspunde
   Ade
   octombrie 26 2018

   Si eu am primit banii pentru taxa auto in august dar dobanda nu…a primit o oare cineva?

 • Răspunde
  George
  septembrie 13 2018

  Stiu ca recuperarea taxei auto se face de catre cel care a platit-o. Mi se pare o prostie. Atunci cand cel care vinde masina, el ia in calculul pretului de vanzare valoarea totala a cheltuielilor de cumparare ( inclusiv ca a platit taxa de mediu). Logic ar fi ca taxa de mediu sa o ia cel care detine acum masina.

 • Răspunde
  Ovidiu
  septembrie 16 2018

  Eu am plătit aproape 2000 de lei acum vreo 2 ani pentru înmatriculare. Asta inseamna că eu primesc aproape 40 de lei pe zi (0.02×2000=40 lei) timp de 2 ani+, de când am plătit taxa?

  • Răspunde
   George
   noiembrie 21 2018

   Dobanda este 0.02 % pe zi adica 2000 x 0.02 % = 2000 x 0.0002 = 0.4 RON pe zi

 • Răspunde
  Mihaela
  septembrie 26 2018

  Daca in hotararea judecatoreasca prin care am castigat restituirea taxei de poluare, nu este specificata si dobanda, desi pe parcursul procesului exista aceasta cerere, se mai poate obtine? Care sunt demersurile legale fiindca de la finante mi se spune ca nu voi mai primi dobanda banilor platiti in 2008.Multumesc!

 • Răspunde
  Danut
  septembrie 28 2018

  Am primit bani pe taxa auto in 8 august 2018.Cand primesc dobanda?

 • Răspunde
  claudia
  octombrie 1 2018

  buna ziua,

  va rog sa ma sfatuiti ce am de facut: am hotarare definitiva de restituire timbru de mediu, am depus cerere in 11.05.2018 si astazi 01.10.2018 nu am primit inca suma, cele 120 de zile din oug au trecut.

  multumesc

 • Răspunde
  Cosmin
  octombrie 8 2018

  Buna ziua , am primit o instintare ca o sa mi se restituiasca timbru de mediu , și dacă am datori la fisc o sa oprească din ei , datori nu am , dacă știe cineva cât durează pana primesti bani , după ce primesti înștiințarea asta . Multumesc

 • Răspunde
  Constantin
  octombrie 10 2018

  A primit cineva si dobanda? Ca eu am primit taxa in mai si dobanda ioc. Cel putin pana azi, 10.10.2018. Legea spune ca in max 15 zile de la primirea taxei, se dau si dobanzile. Normal ar fi sa se aplice, dupa trecerea celor 15 zile, o noua dobanda de 0, 02%/zi de intarziere, pentru ca ei asa ne caculeaza noua, contribuabililor. Dar eu cred ca nu vom mai vedea si dobanzile. Asa ca voi trimite decizia la CEDO, sa afle si cei de acolo, cum se tin guvernantii nostri de promisiuni.

 • Răspunde
  dan
  octombrie 10 2018

  Buna ziua! Termenul limita de depunere a cererii de restituire spune pe acest site ca este 31.08.2018, potrivit legii speciale (ordinului ministerului….). pai si eu daca hotararea mea judecatoreasca a ramas definitiva abia pe 03.09.2018 (intr-o actiunea pornita anterior intrarii in vigoare a acestui ordin – Ordinul comun nr. 1488/3198/2017 din 12 decembrie 2017), cum sa decad din termen? de cand o hotarare judecatoreasca se supune unei proceduri dintr-un ordin cand avem legi organice: cod procedura civila, cod procedura fiscala?

  Oare nu imi aproba cererea pe motiv ca as fi decazut din termen? Urmeaza sa legalizez sentinta zilele acestea in baza deciziei de recurs favorabile venite curand de la curtea de apel.

  Astept pareri!

 • Răspunde
  Lucian
  octombrie 14 2018

  Buna ziua,
  Se mai poate recupera taxa după perioada de 31 August 2018?

 • Răspunde
  Nicolae
  octombrie 22 2018

  Va salut pe toti cu Respect. Am depus cererea de restituire a timbrului de mediu în septembrie 2017 primind pe o hârtiuță și număr de înregistrare. Nu am primit răspuns de la ei nici în ziua de azi că sa aprobat sau nu. Am citit că unii norocoși au primit banii inapoi chiar daca nu au primit înapoi răspuns ca si mine. Am mai citit că sa schimbat tipul de cerere in ianuarie 2018, ceva de genul, dar eu având cererea depusă cu toată documentația in septembrie 2017 nu un făcut din nou cerere de restituire cu noul tip de cerere. Era obligatoriu sa cer din nou restituirea pe baza formularului nou sau este valabilă și vechea documentație. Dacă se poate as dorii un răspuns de la cineva care știe sigur. Că aștept să primesc banii vreo 3500 lei și să știu mai vin sau i-am pierdut. Mulțumesc anticipat.

 • Răspunde
  Alin
  octombrie 25 2018

  Buna ziua am depus actele ptr restituirea taxei de anul trecut din luna august si nu am primit bani nici pana acum ,iar prietenul meu care a depus in aceiasi zi cu mine a primit bani de 2 luni ….ce modalitate de rambursare au ?

 • Răspunde
  Ana
  noiembrie 5 2018

  Am primit taxa auto dar, avand poprire pe cont,mi-au retinut toata suma!
  E normal asa ceva!? Mentionez ca pe acel cont intra doar bani de alocatie a-l copiilor,iar cand mi-au pus poprirea,am renuntat si la a mai fi clientul bancii,lasand alocatia sa o aduca posta.

 • Răspunde
  Ana
  noiembrie 5 2018

  As dorii un raspuns. Va multumesc!

 • Răspunde
  Nicolae
  noiembrie 12 2018

  Am cumparat masina pe firma.Intre timp am dizolvat firma, insa nu am trecut masina pe numele asociatului unic..Firma a avut un singur asociat, adica sotia.Am depus toate actele,si nu am primit niciun raspuns. Pe vorbe mi s-a spus ca nu mai sunt indreptatit sa recuperez taxa. Ce pot sa fac?

 • Răspunde
  Gabriel
  decembrie 6 2018

  Buna ziua,
  Daca am depus cererea de restituirea a taxei de mediu si am atasat un nr de cont bancar in care sa se restituie suma, pot schimba acel nr de cont daca acesta a fost inchis ?

  • Răspunde
   Mihail
   decembrie 12 2018

   Da. E necesar însă sa transmiteți o solicitare în acest sens fiscului în care sa comunicati noul cont.

 • Răspunde
  ioana
  decembrie 12 2018

  Buna ziua am depus documentele pentru restituirea taxei auto in luna iulie 2018 . Stie cineva sa-mi sppuna cind voi primi banii?

 • Răspunde
  Dani
  decembrie 14 2018

  Salut.am depus cerere in sept.2017 si nici o comunicare sau decizie nu am primit nici pana in ziua de astazi. Am platit taxa in 2008….ce sa fac?astept ceva indrumari(am fost la ei si mi.au zis sa mai aștept…cat d…k am asteprat 10 ani).

 • Răspunde
  dan
  decembrie 16 2018

  Buna ziua, am o masina pe firma din 2016 pe leasing, cu contract inca in derulare,am depus actele pentru recuperarea timbrului, am primit reaspuns ca nu se restituie taxa daca masina nu e achitata inca .e adevarat ?

 • Răspunde
  Mircea
  februarie 4 2019

  Am depus cererile în luna aprilie și nu mi-au fost restituite sumele nici până în prezent

Scrie un comentariu