Creșterile salariale vor fi de până la 56% până în 2020, conform unui draft al Legii salarizării bugetarilor, obținut de Profit.ro. Din ianuarie 2018, măririle vor fi treptate, cel mai mic salariu urmând a fi 1.750 de lei, dar Guvernul plănuiește să diferențieze aceste creșteri, în funcție de salariul fiecăruia:

  • pentru salarii între 1.750 lei – 4.000 lei – cele mai mari creșteri;
  • pentru salarii între 4.000 lei – 7.000 lei – creșteri doar pentru menținerea încadrării în ierarhie;
  • pentru salarii de peste 7.000 lei – creșteri de maxim 3%.

Conform acestui draft, toate măsurile sunt complet diferite de variantele discutate de guvernele de până acum, cabinetul Ponta și cabinetul Cioloș.

Astfel, în varianta redactată de fostul Executiv, cel mai mic salariu era 1.625 lei și cel mai mare, 21.540 lei. Creșterile erau tot etapizate, dar până în 2022, nu până în 2020, ca acum, iar raportul dintre remunerația minimă și cea maximă era de 1 la 13. De altfel, și în programul de guvernare al PSD, anunțat ca fiind cel pe baza căruia se vor modifica toate schimbările viitoare, creșterea de până la 1.750 de lei pentru salariul minim este dată pentru 2020, nu pentru ianuarie 2018, când ar fi de doar 1.550 lei.

Draftul pregătit de ministerul Muncii fixează pragul minim de 1.750 lei doar pentru bugetari însă, nu și pentru salariul minim din domeniul privat. O astfel de măsură i-ar putea nemulțumi pe angajatorii din privat, pentru că ar fi discriminatorie. De la 1 februarie 2017,  salariul minim pe economie – aplicat atât în sectorul public, cât și în cel privat – a fost fixat la 1.450 de lei.

Conform proiectului, noțiunea de salariu de bază va fi înlocuită cu cea de indemnizație, iar nivelul acestei indemnizații va fi legat de evoluția salariului mediu, pentru funcțiile alese. Indemnizația cea mai mare, cu coeficient 6, va fi a președintelui țării, iar cea mai mică, de doar 1, va fi aplicată pentru funcția de viceprimar de comună cu un număr de locuitori mai mic de 1.500.

În privința sporurilor, acestea vor fi acordate de fiecare instituție în parte, în funcție de buget, dar până la pragul de 30%. Fiecare autoritate ordonator de credite va avea, de asemenea, un fond de premiere, de până la 5% din fondul de salarii și va decide, la fiecare început de an, pe baza bugetului, care sunt salariile aplicabile pentru fiecare funcție în parte.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here