Noul proiect de lege a achiziţiilor a trecut de Senat şi a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, camera decizională, în procedură de urgenţă. Proiectul urmăreşte să elimine problemele apărute în ultimii ani în privinţa contractelor de achiziţii publice, printre acestea numărându-se înlocuirea criteriului “preţul cel mai scăzut” cu cel al celui mai bun raport calitate/preţ, negocierea instituţiilor statului cu operatorii economici care participă la licitaţii, procedura de contestaţii a licitaţiilor mai suplă, ş.a.

O altă reglementare nouă este aceea că va exista posibilitatea organizării unor consultări cu experţi independenţi şi organizaţii de profil din domeniu, astfel încât autorităţile contractante să elaboreze corect documentaţia de atribuire.

Iniţiatorii legii susţin că noua lege va avea efecte benefice asupra mediului de afaceri, dar şi impact social şi economic, deoarece “încurajează autorităţile contractante să utilizeze cât mai des procedura de negociere competitivă, aplicarea parteneriatului în cazul inovărilor, încurajează aplicarea procedurilor de atribuire pentru sprijinul incluziunii sociale sau în cazul achiziţiilor publice ecologice”.

De asemenea, conform proiectului de act normativ, şi duratele minime ale procedurilor de atribuire vor fi mai scurte, iar cele de după licitaţii, procedurile de contestare, vor fi reduse.

Autorităţile contractante vor lua în calcul oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, nu oferta cea mai scăzută ca preţ, ca până acum. Asta nu înseamnă că preţurile mai mari vor avea o pondere însemnată, ci că instituţiile publice se vor decide asupra ofertelor din mai multe puncte de vedere, nu doar a preţului, ci şi pe criteriul cel mai bun raport calitate/preţ, de exemplu.

O altă noutate este că operatorii economici se vor înscrie la licitaţii pe baza unui formular unic european (DEAU), urmând ca restul documentelor să fie cerute doar celor clasaţi pe primele locuri.

Totodată, au fost precizate mai clar procedurile de a denunţa un contract de una dintre părţi, pentru a ajunge în faţa instanţei doar în cazuri excepţionale.

Proiectul de lege a fost trimis pentru aviz la cinci dintre comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, la alte două comisii s-au trimis termene pentru raport şi va intra în dezbatere publică în procedură de urgenţă.

Ai nevoie de OUG nr. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here