Noua lege a pensiilor, postată în dezbatere publică pe pagina Ministerului Muncii, redefinește gradele pensiei de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale independente, în paralel.

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5;
  • au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani; 
  • şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza: i. accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii; ii. altor boli şi accidente care nu au legătură cu munca.

Persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

Gradele de invaliditate pentru care capacitatea de muncă poate fi păstrată pentru anumite activităţi profesionale în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, sunt:

  • gradul I – deficienţă funcţională gravă, capacitate de muncă şi autoservire diminuate;
  • de gradul II –  deficienţă funcţională accentuată, capacitate de muncă diminuată şi capacitate de autoservire păstrată;
  • de gradul III – deficienţă funcţională medie, capacitate de muncă diminuată şi capacitatea de autoservire păstrată.

Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr.5, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul INEMRCM, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.

Decizia medicală eliberată de medicul expert al asigurărilor sociale se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 10 zile de la emitere. În cazul în care medical consider că se impun investigații suplimentare, poate propune prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, astfel că, termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător. Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare la comisiile medicale regionale de contestaţii.

La stabilirea pensiei de invaliditate se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate. Stagiul potenţial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzute în anexa nr. 5, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă.

Pentru stagiul potenţial, punctajul lunar este de:

  • 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
  • 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
  • 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei de invaliditate, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă doar de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate.

“Art. 73 – (2) Transformarea pensiei de invaliditate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu și se acordă cuantumul cel mai avantajos.  (3) Indemnizația pentru însoțitor prevăzută la art.68 se menține și pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.  (4) Pensionarii de invaliditate nu pot opta pentru pensie anticipată.”

Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

“Art. 70 – (1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:

a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;

b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege. “

Pensionarii de invaliditate, cu excepţia celor care au invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă şi a celor au împlinit vârstele standard de pensionare, sunt obligaţi să urmeze programele recuperatorii întocmite de medicii curanți cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale care a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În caz contrar, se supendă plata pensiei începând cu luna următoare constatării. Suspendarea plăţii pensiei încetează cu luna următoare reluării sau, după caz, începerii programelor recuperatorii.

Noua lege a pensiilor este în dezbatere publică, perioadă după care va fi analizată în Parlament, în comisiile de specialitate, unde poate suferi modificări prin amendamentele aduse. Legea va fi aplicată doar după ce va fi votată în plen, etapizat, până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.
 comentarii

13 COMENTARII

  1. Buna seara,mă numesc Nica Mandita am un frate cu gradul 2 handicap nu este apt de munca primește acea indemnizație de 350 întrebarea mea este daca sa primeasca pensie de invaliditate si daca da ce acte îi trebuie va mulțumesc

  2. Bună seara ,am si eu un frate ne fiind apt de munca cu gradul 2 handicap avind acea indemnizatie de 350 ,întrebarea mea este dacă poate sa primească pensia de invaliditate si daca da ce demersuri trebuie sa facă va mulțumesc

  3. Sint vaduva , sotul meu a fost Ofiter . A decedat in August 2018 asi dori sa primesc o informatie daca pot benificea de pensia militara a sotului de urmas . Si Ce conditi trebuie sa indeplinesc ( a fos invalid cu gr I ) .Durata casatorie noastre a fost de 36 de ani. Asi dori sa aflu daca s a schimbat legislatia .Cind am depus act ele pentru ajutor de inmormintare am fost informanta ca nu pot beneficia , daca am si eu pensie sa optez doar pentru una din ele .

  4. Buna ziua,sunt vaduva de 7 luni,nu am nici un venit,am primit 6 luni pensia de urmas,sotul meu a decedat in urma unei boli grave~ictermecanicprin compresiune adenopaticacoledociananeoplasmgastric recidivat,nu mai este valabil cardul de sanatate daca nu am bani ,va rog sa ma ajutati cu un sfat,va multumesc.

    • Bună! As vrea sa știu cum se manifesta aceasta boala? Eu am niște fasciculatii pe ambele mâini vizibile care sunt f. dureroase și mi-au zis ca sar putea sa fie o boala compresia rara!

  5. Buna ziua ,sotul meu are diabet insulinodependent cu toate bolile asociate :retinopatie diabetica ,neuropatie severa ,nefropatie …+2 amputatii la degetele de la picioare.In decembrie 2018 a avut un AVC usor,ca apoi in februarie 2019 sa nu mai poata merge , In ultimii ani a avut activitate doar pe Intreprinderea Individuala de pe numele lui ,de aceea nu a avut nici un concediu medical ,care am inteles ca trebuie sa apara la dosarul de pensie pe caz de boala . Are contribuit la sistemul de pensii vreo 20 de ani .Ce trebuie sa facem in acest caz pentru a obtine o pensie pe caz de boala ? Va multumesc .

  6. Buna ziua la Dv-oastra!Am si eu o intrebare .In urma cu aproximativ 6 ani m-am imbolnavit de tromboza venoasa profunda,am si hipertensiune.Sunt sub tratament,cei drept cam toata viata voi fi.Intrebarea mea este urmatoarea.Nureusesc sa ma angajez m-ai niciunde deoarece,doctorita de familie nu imi ofera adeverinta cu apt sanatos,se poate da o pensie pentru ceea ce am eu?Va multumesc !

  7. Am uitat sa mentionez ca am 40 de ani si am vechime de munca 12 ani ….din cauza durerilor de coloana nu mai pot sta in picioare sau sa fac eforturi fizice !!!

  8. Am un frate cu gradul 2 de boala si a iesit cu 70 lei decizie de pensiinare.Are ciroza hepatica ultimu stadiu,hepatita C.si pancreatita cronica.tratamentul lui costa in jur de 300 plus regim alimentar.Este posibil sa iei pensie pe caz de boala 70 lei pe luna cu gradul 2?Astept un raspuns va rog

  9. Mama mea nu poate merge adică nu se poate îngriji singură vreau sa va intreb daca poate beneficia de o pensie pe caz de boala specific ca nu are carte de munca.Multumesc astept raspunsul dvs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here