Noua lege a pensiilor, inițiată de Guvern, a fost adoptată de Senat și trimisă Camerei Deputaților, pentru votul final;  78 de senatori au votat „pentru”, 12 „contra” și 8 s-au abținut.

Noua lege a pensiilor, despre prevederile căreia legestart a detaliat aici, a fost adoptată cu câteva amendamente față de forma inițială, propuse și adoptate în Comisia de muncă a Senatului. Astfel, unul dintre acestea prevede că „în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani„. În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani. De asemenea, s-a adoptat un amendament care se referă la persoanele care au fost private de libertate sau deportate în străinătate, după data de 23 august 1955:

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, cu câte 6 luni, pentru fiecare an de privare de libertate, de deportare în străinătate, după data de 23 august 1944 și/sau de prizonierat, în situația persoanelor cărora le-au fost stabilite drepturi privind vechimea în muncă, în condițiile prevăzute la art 1 din Decretul-lege nr 118/1990, republicat„.

A fost modificat și articolul referitor la pensia de urmaș, în locul sintagmei „pensionatul urmaș” fiind acum „copilul beneficiar al pensiei de urmaș„: „În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor„.

Actul normativ schimbă condițiile de calcul a pensiilor din anul 2021, de acordare a pensiei minime sau de reducere a vârstei de pensionare.

Proiectul de lege precizează că nicio pensie în plată nu va scădea – în cazurile în care în urma recalculării conform noilor condiții ar rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

Important de precizat este, de asemenea, că vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel:

  • vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei (Anexa 5 din proiect);
  • stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați;
  • stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

 Sursa: Senat

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here