OMFP nr. 1785 din 2023 pentru modificarea şi completarea Procedurii de avizare tehnică a modelelor de aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobată prin Ordinul ministrului finanţelor publice şi al ministrului comunicaţiilor şi societăţii informaţionale nr. 3.247/1.179/2017se adresează cu precădere către operatorii economici ce comercializează case de marcat fiscale pe teritoriul României.

Acest ordin modifică normele tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aparatele cu memorie fiscală și adoptă modelul tipizat al Avizului tehnic prin care se constată dacă respectivul model de casă de marcat îndeplinește funcțiile prevăzute de legislația în domeniul caselor de marcat fiscale.

Pentru utilizatorii caselor de marcat fiscale, actul normativ nu aduce obligații legale suplimentare. Este bine de știut că s-a modificat formatul Avizului tehnic pentru punerea în piață a respectivelor case de marcat.

Din punct de vedere tehnic, este desemnat Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI București) să testeze cerințele tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aparatele cu memorie fiscală. Tot această instituție eliberează și Avizul tehnic aferent caselor de marcat fiscale.

Printre solicitările tehnice noi regăsite la depunerea documentației pentru solicitarea Avizului tehnic, noul act normativ stabilește obligația depunerii: copie declarație UE privind compatibilitatea electromagnetică cu echipamente de joasă tensiune, cu echipamente radio și telecomunicații; protocol de funcționare echipamente nesupravegheate pentru automatele comerciale, protocol de comunicare pentru perifericele de plată etc.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here