Normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”, prin care se acordă o primă de relocare șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, care își schimbă domiciliul la o distanță mai mare de 50 de km pentru a se încadra în muncă, au fost aprobate astăzi printr-o hotărâre de Guvern.
UPDATE: Normele metodologice
de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă au fost modificate prin HG nr. 374/2017, în vigoare din 6 iunie 2017, care introduce prevederile referitoare la prima de relocare.Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni și nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii. Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceștia – dacă sunt persoane singure – sau împreună cu familia, nu depășesc 5.000 de lei/lună.
Prima de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) la noul domiciliu sau reședință, în limita sumei de 900 de lei lunar. În cazul în care persoanele aflate în șomaj se încadrează în muncă pe durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de aceasta primă.
Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptățite trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în evidențele cărora sunt înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condițiilor menționate în lege, în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă.
Totodată, veniturile nete lunare luate în considerare în vederea acordării primei sunt:
- venituri din salarii şi asimilate salariilor;
- venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
- venituri din pensii;
- venitul minim garantat;
- indemnizaţia de şomaj;
- stimulentul de inserţie;
- indemnizaţia de concediu pentru creşterea copilului.
Prima de relocare se acordă lunar, începând din luna următoare depunerii documentelor, pentru o perioadă de cel mult 36 de luni, iar pentru acordarea acesteia beneficiarul trebuie să depună lunar documente care să ateste plata chiriei, a facturilor la utilități, declarații și adeverințe privind veniturile realizate lunar, astfel încât să dovedească faptul că se încadrează în prevederile legii.
Atât documentele pentru deschiderea dosarului, cât și cele lunare, se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail, arata Executivul într-un comunicat remis LegeStart.ro.
Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2017, persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia, pot primi o primă de relocare.
Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea, în situația în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora, nu depășesc suma de 5.000 lei/lună și este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei.
Buna ziua! Am fost inregistrata la Arad ca somer neindemnizat si mi-am gasit de lucru in municipiul Brasov, insa domiciliul l-am inregistrat in Colonie Reconstructie, Comuna Feldioara ce e situata la 15 km distanta de Brasov. Cei de la ANOFM din Arad mi-au acceptat dosarul pentru prima chirie, insa cei din Brasov sustin ca Feldioara nu este in vecinatatea Brasovului. Si ca 80% ca dosarul se trimite inapoi. Vreau sa stiu daca au asa mare importanta cei 15km? De ce nu ar accepta dosarul?
Buna ziua.
Pentru situatia in care datorita unor probleme de sanatate sunt nevoita sa revin la domiciliul initial pentru cateva luni, exista posibilitatea de a pune o pauza continuitatii programului pentru ca apoi sa revin? Sau o varianta prin care sa fiu absolvita de plata sumei pe care am primit-o pana acum?
Numai bine!
buna!o nelamurire am si eu…cum se procedeaza cu contractul de inchiriere a locuintei?contractul de inchiriere trebuie inregistrat la organul fiscal competent in copie certificata pentru conformitate cu originalul???
dupa ce fac contractul de inchiriere cu proprietarul locuintei merg sa l inregistrez la fisc???
ajutati ma,va rog,sa inteleg ce i de facut???multumesc!
Daca am viza de flotant pe alta adresa decat la cea care platesc chiria,cum se procedeaza?se poate s au nu?