Ordinul nr. 180/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism este în vigoare de la 09 august 2023.
Categoriile de ghizi utilizate în activitatea de turism din România sunt:
a) ghid de turism local, care asigură asistenţă turistică pe teritoriul României turiştilor români;
b) ghid de turism naţional, care asigură asistenţă turistică pe teritoriul României turiştilor străini şi în străinătate turiştilor români;
c) ghid de turism specializat pentru anumite tipuri de activităţi turistice:
(i) ghid de animaţie;
(ii) ghid de turism montan, drumeţie montană;
(iii) ghid de turism pentru habitat natural;
(iv) ghid de turism ecvestru;
(v) ghid de turism pentru peşteri amenajate;
(vi) alte specializări în funcţie de dezvoltarea activităţii de turism, doar pentru specializările ce au elaborate şi în vigoare standarde ocupaţionale.
Criteriile minime pentru obţinerea atestatului şi ecusonului de ghid de turism sunt prezentate în anexa nr. 1. În vederea obţinerii atestatului şi ecusonului de ghid de turism, solicitantul, cetăţean român, va prezenta următoarele documente:
1. în cazul categoriei de ghid de turism local:
a) cerere-tip – conform modelului prezentat în anexa nr. 2;
b) copie act de identitate;
c) copie certificat de calificare obţinut în urma absolvirii unui program de formare profesională de tip calificare (în conformitate cu reglementările legale în vigoare) sau copie certificat de competenţe profesionale pentru ocupaţia ghid de turism, eliberat de un centru de evaluare şi certificare competenţe profesionale autorizat, cu condiţia ca acesta să aibă toate competenţele din standardul ocupaţional în vigoare;
d) certificat de cazier judiciar valabil, eliberat de autorităţile competente;
e) document care atestă absolvirea învăţământului minim obligatoriu;
f) document medical emis conform legislaţiei din România din care să rezulte că titularul este apt din punct de vedere medical (fizic şi psihic) pentru desfăşurarea activităţii de ghid de turism;
g) 2 fotografii tip legitimaţie/atestat (2,5 cm x 3,5 cm);
2. în cazul categoriei de ghid de turism naţional, documentaţia va cuprinde, suplimentar:
a) document care atestă absolvirea învăţământului liceal fără diplomă de bacalaureat;
b) copie atestat/certificat/diplomă privind cunoaşterea unei limbi străine;
c) copia certificatului de absolvire a programului de formare profesională de tip specializare, organizat de furnizori de formare profesională autorizaţi conform legislaţiei din România;
3. în cazul categoriei de ghid de turism specializat, documentaţia va cuprinde, suplimentar:
a) document care atestă absolvirea învăţământului liceal fără diplomă de bacalaureat;
b) copie atestat/certificat/diplomă privind cunoaşterea unei limbi străine;
c) copia certificatului de absolvire a programului de formare profesională de tip specializare/perfecţionare, organizat de furnizori de formare profesională autorizaţi conform legislaţiei din România.
Formarea profesională a ghizilor de turism se face prin programe de formare de tip calificare/specializare/perfecţionare organizate de furnizori de formare profesională autorizaţi sau prin evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale, precum şi în cadrul sistemului naţional de învăţământ.
Specializarea profesională pentru categoria de ghid de turism naţional sau ghid de turism specializat se realizează numai pentru persoanele care deţin certificat de calificare de ghid de turism sau certificat de competenţe profesionale pentru ghid de turism.
Profesia de ghid de turism poate fi exercitată de persoane fizice deţinătoare de atestat şi ecuson de ghid de turism, emise conform prezentelor norme metodologice.
Atestatele şi ecusoanele de ghid de turism au o valabilitate de 5 ani. Acestea se actualizează înainte de expirarea termenului de 5 ani de la data emiterii, respectiv a ultimei actualizări. În caz contrar, documentul îşi pierde valabilitatea.
Termenul de eliberare a atestatului şi ecusonului de ghid de turism este de 30 de zile de la data primirii şi înregistrării documentaţiei complete.
Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.