Ordinul CSA nr. 21/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 15/2012 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 748 din 07.11.2012, conform unui anunț publicat pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Modificările normelor privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor vizează, în primul rând, abrogarea articolului 7. În cadrul acestuia se prevedea că proprietarii de locuinţe care au încheiat contracte de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008, republicată, aveau obligaţia de a încheia contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul contractelor de asigurare multianule, la data primei aniversări a acestora.

Mai mult, începând cu data de 1 septembrie 2012, societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări facultative pentru locuinţe puteau încheia asigurări facultative pentru locuinţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor, numai pentru sumele asigurate care excedează sumelor asigurate obligatoriu, conform Legii nr. 260/2008, republicată. Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, legislaţia prevedea că  societăţile de asigurare pot încheia doar PAD.

Aceste dispoziţii legislative au fost anulate.

De asemenea, actul normativ impune schimbări şi în cadrul articolului 10, referitor la poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), noul conţinut al articolului din lege fiind următorul:

“Art. 10. – (1) PAD cuprinde următoarele:

a) informaţii furnizate de contractant/asigurat referitoare la:

– identificarea asiguratului, contractantului şi a beneficiarului asigurării: numele şi prenumele/denumirea, adresa completă a locuinţei, CNP/CUI, telefon;

– identificarea obiectului asigurării: tipul locuinţei, potrivit clasificării prevăzute la art. 3 alin. (1) din prezentele norme, şi semnătura pentru confirmarea datelor furnizate privind tipul locuinţei;

b) riscurile acoperite prin contract;

c) suma asigurată obligatoriu pentru tipul de locuinţă asigurat;

d) prima de asigurare obligatorie aferentă sumei asigurate;

e) data emiterii poliţei şi perioada de valabilitate a acesteia;

f) datele de identificare ale PAID;

g) denumirea asigurătorului autorizat care a eliberat PAD în numele şi contul PAID;

h) semnăturile părţilor contractante;

i) denumirea actelor normative care prevăd drepturile şi obligaţiile părţilor contractante.

(2) Modelul PAD este prevăzut în anexă.

Consultă modelul PAD integral! Click aici!

Un alt articol în cadrul căruia survin modificări este reprezentat de articolul 14 , prin care, în noul ordin CSA, se precizează că asigurătorul care încheie contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor, în numele şi contul PAID, transferă în contul PAID, în termen de 10 zile lucrătoare de la data eliberării PAD, suma încasată cu titlu de primă de asigurare, din care reţine în contul său un comision de 10% din valoarea acesteia.

În forma anterioară a normelor, se stipula că, pentru poliţele emise începând cu data de 1 septembrie 2012, comisionul încasat de asiguratorii autorizaţi să încheie asigurarea obligatorie a locuinţelor este de maximum 20%.

1 COMENTARIU

  1. Buna,sunt Constantin,am o intrebare,am in derulare un contract de credit ipotecar la care am asigurare de locuinta pe toata perioada creditului,asigurare care se reinnoieste automat in fiecare an.Vine banca si imi cere si asigurarea obligatorie de locuinte,e legal? Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here