Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență Guvernului privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, pentru 10 zile, pe site-ul instituţiei.

Normele asigură aplicarea unitară a noilor reglementări – eliminarea nivelului maxim al indemnizației, a opțiunilor de concediu, modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, dar și modalitatea de stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate.

Proiectul mai stabilește că persoanele care au născut înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 66/2016 și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, dar îndeplinesc condițiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii doi ani înainte de nașterea copilului, pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

La solicitarea indemnizației de creștere a copilului va fi suficientă depunerea în copie a documentelor justificative și confruntarea acestora cu originalul, fără a mai fi nevoie de legalizarea lor. Mai mult, în cazul copiilor născuți în străinătate, certificatul/extrasul de naștere va fi solicitat în traducere autorizată, nu și legalizat, ca până acum.

În noul proiect se prevede, de asemenea, prelungirea din oficiu a perioadei în care se acordă stimulentul de inserţie pentru mamele care s-au întors mai repede la lucru.

Articolul 12 se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se acordă lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul  copilului cu handicap persoanelor îndreptăţite dacă acestea realizează venituri supuse impozitului. Dacă persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, incluzând și perioada prevăzută la art. 11 alin.(2) din ordonanța de urgență, stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.

Conform estimărilor făcute de Ministerul Muncii, numărul persoanelor care vor beneficia de noua indemnizaţie va creşte doar cu câteva mii, de la 138.700, la cel mult 140-141.000. În plus, va creşte efortul bugetar pentru 78.000 de persoane aflate în concediu de îngrijire a copilului, care vor avea indemnizaţia majorată de la minimul de 600 lei, la 1.062 lei. Potrivit normelor de fundamentare, aplicarea Legii nr. 66/2016 anul acesta conduce la un efort bugetar suplimentar de aproximativ 226 milioane lei, în plus față de bugetul alocat în 2016, de 1,830 miliarde de lei.

Proiectul a fost publicat la data 23 mai 2016, pe site-ul ministerului Muncii, pentru 10 zile, în care se pot transmite propuneri, sugestii și opinii.

Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua. Sunt în concediu de crestere pt 2 ani, iar valoarea indemnizației este de 1012 lei, în calculul celor 12 luni a intrat și perioada de șomaj și asta mi a dăunat la calculul indemnizației, mi a scăzut foarte mult din cauza șomajului. Vroiam sa știu dacă acum se iau în calcul veniturile de pe ultimele 24 de luni se poate modifica un pic valoarea indemnizatiei

  2. Bună ziua. Sunt în concediu de crestere pt 2 ani, iar valoarea indemnizației este de 1012 lei, în calculul celor 12 luni a intrat și perioada de șomaj și asta mi a dăunat la calculul indemnizației, mi a scăzut foarte mult din cauza șomajului. Vroiam sa știu dacă acum se iau în calcul veniturile de pe ultimele 24 de luni se modifica ceva

  3. sunt angajata din 25.09.2015, si ar trebuii sa nasc pe data de 05.09.2016.Beneficiez de concediu crestere copil sau indemnizatie de insertie.Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here