În cadrul şedinţei de ieri a Executivului, Guvernul a modificat și completat normele de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, acestea urmând a fi afișate cu prioritate, în mod pro-activ, pentru informarea publicului și pentru evitarea perceperii unor sume de la solicitant.

Propunerea de modificare a normelor de aplicare uniformizează practica de  calculare a termenelor  maximale până la care instituțiile sunt obligate să furnizeze informații de interes public. Conform noii reglementări, termenele stabilite se calculează de la data înregistrării solicitării, fără a fi luate în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește. Atunci când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungește până la prima zi lucrătoare care urmează.

În cazul în care solicitarea nu se încadrează în competențele instituției sau autorității publice, în termen de 5 zile de la înregistrare, structurile sau persoanele responsabile de informarea publică transmit solicitarea către instituțiile sau autoritățile competente în același timp informând solicitantul.

Proiectul de modificare mai stabilește un reper maximal pentru costul copierii unei pagini din documentele de interes public solicitate, raportat la 0,005 din salariul minim, insistând însă ca informațiile să fie cu prioritate afișate în mod pro-activ pentru informarea publicului pentru evitarea perceperii unor sume de la solicitant.

Modificările aprobate i de Guvern pun la dispoziția administrației dar și cetățenilor formulare-tip pentru, de exemplu, redactarea solicitărilor sau a reclamațiilor administrative, pentru redactarea rapoartelor anuale de aplicare a Legii nr. 544/2001 etc.. Toate aceste formulare vor fi afișate vizibil în paginile de internet ale instituțiilor/autorităților. Utilizarea acestor formulare de către solicitant este, însă, facultativă, transmiterea unei solicitări într-o altă formă neconstituind motiv de refuz al accesului la informațiile publice.

Informațiile solicitate vor fi comunicate pe suportul dorit de solicitant, în toate cazurile când este posibil, fiind descurajată astfel practica condiționării comunicării răspunsului pe format de hârtie, cu un cost în sarcina solicitantului. În cazul în care informația publică este solicitată pe hârtie, este stabilită modalitatea de calcul a costului serviciului de copiere, care nu poate depăși 0,05% din salariul minim pe economie calculat per pagină. De asemenea, se introduce posibilitatea achitării acestor costuri și prin alte sisteme de plată, nu doar în numerar”, a declarat în timpul ședinței de Guvern ministrul Violeta Alexandru.

Ai nevoie de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here