Juridic

Norma privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private este supusă dezbaterii publice

Ioana Popa
26 septembrie 2011 2 min read
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) doreşte să modifice norma privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private. Proiectul de act normativ se găseşte pe site-ul propriu, www.csspp.ro, în rubrica "Dezbatere publică".

Ce se doreşte prin modificarea normei ?

Proiectul de normă va integra într-un singur act normativ prevederile normelor aflate în vigoare privind investirea activelor fondurilor de pensii private şi a celor privind calculul activului net şi a valorii unităţii de fond la nivelul întregului sistem de pensii private.

Această măsură de revizuire s-a impus în urma evoluţiilor recente ale pieţelor financiare internaţionale, dar şi datorită creşterii volumului activelor gestionate de administratorii fondurilor de pensii private.

Care sunt elementele de noutate ale proiectului de normă ?

Actul normativ introduce noi clase de active, noi prevederi privind evaluarea acestora, îmbunătăţeşte metodele de evaluare existente şi defineşte o serie de noi tipologii de risc ale fondurilor de pensii private, adaptate la dinamica pieţei şi influenţate de tipul de activ deţinut şi de calitatea acestuia.

De asemenea, se doreşte adăugarea de noi tipuri de investiţii permise, cum ar fi cele în infrastructură, în fonduri de private equity şi în cele de mărfuri şi stabilirea limitelor din activul fondului de pensii privat, care poate fi investit în fiecare dintre noile categorii de instrumente propuse.

Totodată, se vor introduce noi reguli privind modul de tranzacţionare a activelor fondurilor de pensii private şi de noi condiţii privind pieţele de achiziţie sau de vânzare a instrumentelor din portofoliile fondurilor.
În acelaşi timp, se va stabili un nou mod de determinare a gradului de risc al unui fond de pensii private, corelat cu tipurile de active existente în portofoliu şi cu calitatea acestora.

O altă modificare o constituie creşterea calităţii instrumentelor financiare existente în portofoliul fondurilor de pensii private, prin introducerea unei grile de discount a valorii acestora aplicabilă acelor instrumente care nu se mai încadrează în totalitate în prevederile actului normativ.

Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până la data de 14 octombrie 2011.

Sursa: http://www.csspp.ro/

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo